RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

У Міноборони переглянуть наказ, який заохочує бійців ООС не стріляти

В Міноборони прокоментували наказ № 330, навколо якого розгорівся скандал. Наказ регламентує порядок преміювання військовослужбовців ЗСУ, в тому числі і тих, які несуть службу в зоні проведення ООС, і заохочує бійців ООС не відкривати вогонь.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міноборони на власній сторінці у Facebook.

У відомстві зазначили, що висновки та оцінки положень наказу є передчасними.

"Міністром оборони України до наказу було висловлено застереження. Робота над документом триває", - повідомили в Міноборони.

Також у відомстві наголосили, що метою наказу є мотивація українських військових, що зараз стримують збройну агресію Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

"Міністерством оборони винайдено необхідні кошти. Залишилось уточнити деталі", - додали у Міноборони.

Зазначимо, що наказ передбачає виплату додаткової винагороди військовим у районі проведення операції Об'єднаних сил, за створення безпечних умов виконання бойових завдань та збереження життя і здоров’я під час участі в заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Наказом визначено наступні розміри винагороди (за повний місяць):

Винагорода не виплачується військовослужбовцям, які особисто допустили порушення.

До порушень відносяться:

  • вчинення військовослужбовцями військового адміністративного правопорушення або адміністративного правопорушення;
  • наявність облікованих під час виконання службових обов’язків випадків захворювань через порушення правил гігієни, травмувань через порушення заходів безпеки, суїцидів та невиправданих бойових втрат серед особового складу;
  • відкриття вогню (у тому числі у відповідь) без наказу відповідного командира (начальника), крім випадків військової необхідності.

Саме пункт про зменшення винагороди через відкриття вогню без наказу відповідного командира викликав збурення у суспільстві.

Як повідомляв "Апостроф", раніше у військовій частині Одеської області розгорівся скандал - солдат потрапив до лікарні після "виховання" командуванням частини.