RU  UA

Не важливо, який шлях до перемоги - Зеленський висловився про розпуск КСУ

Конституційний суд України - це руйнівний ураган, з яким не буде руху вперед. Такою думкою поділився президент Володимир Зеленський під час свого виступу в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News об 11:00.

За словами очільника держави, термінове засідання Ради нацбезпеки та оборони стримало суддів від більш руйнівних рішень. Наслідком закриття доступу до електронних декларацій могло стати припинення співпраці України з міжнародними партнерами.

Зеленський зауважив, що ні в нього, ні в парламенту зараз немає можливості відкликати призначених раніше суддів Конституційного суду. Якщо представники феміди хочуть зберегти гідність і репутацію у суспільстві, то мають піти у відставку за власним бажанням.

"Я вважаю, що неважливо, який шлях до перемоги. Чому? Тому що сьогодні наше обговорення і всі заяви депутатів, які бояться через неконституційність чи якісь питання до цього законопроекту - через 5-10 років ніхто не буде пам'ятати. Навіть, впевнений, через рік. Але всі будуть пам'ятати, як ми почали оновлювати судову гілку влади, як ми почали з найскладнішого етапу цієї реформи, зі складу Конституційного суду", - наголосив президент.

Гарантувати незалежність нового складу КСУ має комісія з відбору суддів. До її складу мають увійти українські та міжнародні експерти.