RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зеленський розбушувався: чим закінчиться конституційний переворот

Чим закінчиться війна Банкової з суддями

Чим закінчиться війна Банкової з суддями Фото: Апостроф / Колаж

Протистояння між президентом Володимиром Зеленським та Конституційним судом України (КСУ) продовжує набирати обертів. Минулого тижня президент зареєстрував законопроект, за яким рішення КСУ щодо визнання нелегітимними певних положень антикорупційного законодавства визнається "нікчемним" і скасовується, а самі судді в повному складі йдуть у відставку. Служителі Феміди не стали відсиджуватися в захисті і вже найближчим часом можуть скасувати закони про відкриття ринку землі і "перевірити" на предмет конституційності закон про мову. При цьому ініціатива Зеленського викликала не менше резонансу, ніж саме рішення КСУ. Так, жодна з опозиційних сил не підтримує цю ініціативу президента, вважаючи це узурпацією влади.

Крім того, Банкову застерігають від відверто антиконституційних дій голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо та президент GRECO Марін Мрчела. Втім, Зеленський демонструє рішучість, заявляючи про необхідність розігнати КСУ. Чим закінчиться епопея, а також про численні підводні камені в цій історії, читайте в матеріалі "Апострофа".

Банкова затіяла небезпечну гру

Незважаючи на очевидну незаконність ініціативи розпустити КСУ, в Офісі президента наполягають: це - єдиний дієвий метод подолати наслідки резонансного рішення. Зокрема, в ОП нарікають, що КСУ, виносивши свій вердикт, сам порушував Конституцію. Також в ОП вказують на те, що КСУ став непередбачуваним, а голова Офісу президента Андрій Єрмак навіть заявив про можливість іноземного впливу при прийнятті цього рішення КСУ.

Вперте бажання Офісу президента здійснити неконституційний сценарій розпуску КСУ стало причиною для поширення конспірологічної теорії про те, що розпуск КС і був основною метою Офісу президента. Швидше за все, в Офісі президента дійсно є бажання перезавантажити "проблемний" Конституційний Суд, використовуючи ситуативну легітимність даного рішення, а не його легальність. Проте, серйозних підстав вважати, що ці дії були сплановані заздалегідь, немає.

Такі дії можуть допомогти Банковій не тільки перезавантажити суд, але і заробити рейтинг президенту, продемонструвавши серйозність намірів боротися з корупцією. У тому числі - і західним партнерам. Втім, експерти попереджають про те, що така гра погрожує владі дуже небезпечними наслідками.

"Треба розуміти, що голосування народними депутатами за вказаний законопроект, а потім його підписання президентом України буде мати ознаки не просто порушення Конституції, а й спроби однієї гілки влади захопити іншу, тобто, державного перевороту. Більшість народних депутатів навряд чи піде на таке відкрите протистояння не просто з КСУ, а з чинним законодавством, в першу чергу, з важкими статтями Кримінального кодексу України. Тому пропонується повернутися в правове поле і діяти в рамках, встановлених Конституцією і законами України", - заявив керівник програми "Право" Українського інституту майбутнього Олександр Чебаненко.

Судді переходять в наступ

У КСУ не збираються відсиджуватися в обороні, погрожуючи владі створити такий хаос, наслідки якого можуть знищити Україну. Так, 2 листопада, судді незаплановано вирішили зібратися та розглянути закон про ринок землі (втім, після приїзду в КСУ групи нардепів від "Слуги народу" рішення щодо тлумачення норм Конституції про землю суд так і не прийняв), наступного день - закон про мову, а далі на порядку денному - закон "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Всі прекрасно розуміють, що в разі визнання нелегітимним закону про ринок землі, ефект буде крутішим, ніж в боулінгу: цим будуть зачеплені інтереси внутрішньої аудиторії (тобто ті, хто зрадіє), вдарять по Зеленському (він вважав цей закон однією зі своїх безумовних перемог) і викличе лють у міжнародних партнерів, які називали відкриття ринку землі основною умовою для виділення чергового траншу Україні. Наслідки точно будуть вкрай важкими, оскільки оперативно знайти голоси для ухвалення нового закону про ринок землі буде вкрай проблематично - минулого разу ледь вистачило.

Торпедування закону про мову також гарантовано викличе бурю всередині України і нову хвилю протестів під КСУ (там вже, мабуть, готуються, замовивши решітки на вікна). На перший погляд, третій закон "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" може здатися не таким страшним, але в реальності він загрожує самими руйнівними наслідками, оскільки відкриває можливість скасувати націоналізацію "Приватбанку" (привіт від Ігоря Коломойського), а заодно ще й цілої пачки менш масштабних фінустанов. З виплатою компенсацій власникам, зрозуміло. Це загрожує держбюджету такими втратами, які Україна не переживе.

Фото: Getty images

Депутати не будуть голосувати за розпуск КСУ

Чимало експертів відзначають, що намір Зеленського щодо розпуску КСУ приречений на провал, оскільки зібрати голоси буде практично неможливо. У п'ятницю нардепи "Слуги народу" чесно розповідали "Апострофу", що навіть у фракції влади немає повноцінної підтримки, що вже говорити про інші політичні сили. До того ж більшості з них хаос, що панує в країні, вельми вигідний.

Наприклад, вранці 2 листопада один з лідерів "Опозіційної платформи - За життя" Віктор Медведчук підлив масла у вогонь, прямо заявивши про необхідність розпуску Верховної Ради і призначення позачергових парламентських виборів для того, щоб туди прийшли люди, "які зможуть побудувати успішну країну" . Зрозуміло, під такими людьми політик має на увазі своїх соратників, які нарощують рейтинг в умовах хаосу, зрежисований ними ж. Адже всі ми пам'ятаємо, депутати якої політсили подали те саме нещасливе подання до КСУ кілька місяців тому, вірно?

У такій ситуації від партії влади потрібна консолідована реакція. Зеленський явно вирішив йти до кінця, підготувавши для своєї фракції, яка збереться ввечері, 2 листопада, в КВЦ "Парковий", аудіозапис, в якій переконує фракцію в необхідності одноголосно підтримати законопроект про розпуск КСУ.

"Спробуємо жорстко перезавантажити всю систему, оскільки час для розмов закінчився, закінчився час умовлянь і м'якості. Потрібно прийняти жорсткі рішення по Конституційному суду. Обов'язково! Це навіть не прохання. Ніяких прохань, коли знищують цінності. Якщо я вирішу, що шлях розв'язання кризи можливий тільки за допомогою запропонованого закону, треба обов'язково підтримати. Якщо ми знайдемо інший, менш конфліктний шлях, буде інше рішення", - сказав Зеленський.

Раніше такі заклики спрацьовували, але цього разу занепадницькі настрої, що панують всередині монобільшості, натякають на те, що одноголосну підтримку президент не отримає.

Що й не дивно, адже, фактично, депутатам доведеться голосувати за законопроект, за який вже в наступному політичному циклі їх самих можуть притягнути до відповідальності (так само позаправовим шляхом). Крім того, розпуск КСУ рішенням ВР створить негативний прецедент, на який можна буде спиратися при наступних антиконституційних діях. З огляду на глибину кризи, більш відповідальною позицією з боку української влади було б ініціювання інклюзивної конституційної реформи.

Представник "Слуги народу" в КСУ Ольга Совгиря вже заявила журналістам про те, що намір президента вибрати не юридичне, а політичне рішення питання несе певні ризики для майбутнього держави, а в разі розгону КСУ новий склад можна буде сформувати до середини наступного року .

"Це легко порахувати: в законі про КСУ всі терміни визначені: і подачі кандидатур, і проведення конкурсів, це від трьох до шести місяців. Але слід мати на увазі, що, звичайно ж, COVID вносить корективи", - додала нардеп.

Акція протесту біля будівлі Конституційного суду Фото: УНІАН

Судді можуть стати вічною скалкою Зеленського

Дуже схоже на те, що порадники Зеленського, які порекомендували йому йти в лобову атаку на КСУ, знову прорахувалися. Якщо це була ідея глави ОП Андрія Єрмака (а саме на нього вказують співрозмовники "Апострофа"), то він знову підставив президента, "загнав" його в патове положення, яке може привести до дуже важких наслідків.

При таких розкладах, Зеленський може піти по шляху президента Молдови Ігоря Додона, який кілька років тому теж вступив в конфлікт зі своїм Конституційним судом. У підсумку судді шість разів усували президента від його посади, після того як той вперто відмовлявся підписати певні закони або призначити обов'язкових міністрів. Додона позбавляли повноважень і доходили висновку, що той нібито порушував свою президентську клятву і Конституцію. В результаті президент Молдови все одно добув свій перший термін (і навіть може стати президентом знову), але витратив більшу частину сил та часу на розбірки з суддями, а не на роботу.

Є дуже велика ймовірність того, що історія може повторитися. В Україні КСУ теж знаходиться під впливом різних груп, які вкрай зацікавлені в тому, щоб створити в країні хаос і не дати Зеленському розвернутися.

І крім згаданого вище Медведчука, який просуває ідею дострокових виборів, за наявною у "Апострофа" інформацією з джерел в Офісі президента, нинішня криза не обійшлася без участі олігарха Ігоря Коломойського, який крім ідеї з поверненням "Приватбанку", також має й інші цілі.

"Через загрозу судових переслідувань з боку США він вирішив продемонструвати силу і показати, що в змозі контролювати ситуацію в Україні. Таке рішення точно блокує наші відносини із Заходом на якийсь час, створює правовий хаос, зручний для тих, хто боїться, що в разі зближення з США може настати момент, коли їх можуть видати американцям. Крім того, блок співпраці з МВФ змушує шукати альтернативні джерела фінансування - тут на горизонті може з'явитися Путін зі своїми грошима, які він готовий дати в обмін на лояльність", - повідомило нам джерело на Банковій.

Важливо і те, що вплив на суддів, як ми писали раніше, має ще один лідер ОПЗЖ Сергій Льовочкін, а також олігарх Дмитро Фірташ, який перебуває під ковпаком у американської Феміди. Та й Петро Порошенко, який призначив свого часу багатьох з нинішнього складу КСУ, теж може докласти руку до створення хаосу в Україні.

Яким шляхом піде ця історія - подальшої конфронтації або ж поступового примирення - багато в чому залежить від рішень сторін в найближчі дні. Судячи з усього, ні КС, ні ОП відступати не мають наміру. А значить нас чекає неймовірно важкий період турбулентності з непередбачуваним результатом...

Читайте також

Обнулити санкції? Чому закривають реєстр "міжнародних спонсорів війни"

Відмова від сайту зі списком компаній, які співпрацюють із Росією, викликає багато питань у суспільстві

Конвой втомився? Чому обвинувачений підірвав суд у Києві

Багато питань у справі Ігоря Гуменюка викликають дії суду та правоохоронних органів