RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Україна закупить гаубиці "Дана" у Чехії: у Міноборони назвали переваги військової техніки

В Міністерстві оборони України повідомили про плани закупити для армії чеські 152-мм самохідні гаубиці DANA M2, які є найновішою модернізацією гаубиць лінійки "Дана" з високим ступенем автоматизації вогню. Це робить їх, за інформацією Міноборони, оптимальним вибором для ЗСУ в контексті "ціна-якість" у найближчій перспективі.

Про це повідомляє BBC News Україна з посиланням на відповідь Міноборони на запит видання.

Як повідомив напередодні головний редактор "Цензор.нет" Юрій Бутусов, Міноборони планує закупити близько 30 таких гаубиць та снарядів до них. За інформацією нардепа від "Європейської Солідарності" Олексія Гончаренка, вартість операції складе близько 40 млн доларів.

Опоненти оборонного відомства заявили, що чеські гаубиці є застарілими і не достатньо далекобійними, що знижує їх шанси в артилерійській дуелі. До того ж, "Дана" використовує радянський калібр снарядів 152-мм, тоді як армії НАТО, до стандартів якого рухаються ЗСУ, використовують 155-мм снаряди.

У Міноборони пояснили, що ЗСУ отримали у спадок від СРСР ракетно-артилерійське озброєння радянського зразка, оновити яке "з різних причин" не вдалося. Після проведення спільного з Генштабом ЗСУ моніторингу різних самохідних артилерійських установок (САУ), які теоретично можна було б придбати для ЗСУ з урахуванням вартості, ефективності, можливостей імпорту та фінансових спроможностей України, вибір впав на 152-мм самохідні гаубиці (СГ) типу DANA M2.

"Вибір також обумовлений максимальним наближенням до вітчизняної системи логістичного забезпечення Збройних сил, можливістю запозичення технологій для вітчизняних підприємств та подальшого переходу зі 152-го на 155-й калібр стандарту НАТО за рахунок заміни ствола", - пояснили в Міноборони.

У відомстві зазначили, що DANA-М2 є останнім варіантом модернізації 152-мм самохідної гаубиці vz.77 DANA, виконаної компанією Excalibur Army (Чеська Республіка) у 2017 році, вона характеризується мобільністю та швидкістю приведення у бойове положення, більш високою точністю стрільби та підвищеною прохідністю, має достатню автоматизацію, щоб швидко наводитися на ціль та вражати її.

"Функція автоматичного наведення дозволяє швидко та повністю автоматизувати позиціонування гармати у бойовому положенні. Гаубиця дозволяє здійснювати стрільбу далекобійними пострілами, спеціально призначеними для неї, та пострілами до гармат Д-20 і 2С3, що наявні в ЗСУ", - додають у відомстві.

У Міноборони планують закупити також "відповідну кількість боєприпасів різної номенклатури від компанії-виробника гаубиці, які мають покращені характеристики щодо дальності польоту снаряду та ефективності".

Юрій Бутусов в коментарі для "Українського мілітарного порталу" зазначав, що тут може йтися про 4-5 тис. звичайних уламково-фугасних снарядів та 1 тис. активно-реактивних.

Вартість можливої закупівлі чеських гаубиць в Міноборони не назвали.

Як повідомляв "Апостроф", державне підприємство "Львівський бронетанковий завод", що входить до складу ДК "Укроборонпром", завершило капітальний ремонт і модернізацію близько півтора десятка пожежних танків ГПМ-54.