RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Зеленський в "Феофанії": всі подробиці і відеозвернення президента з лікарні

Президента України Володимира Зеленського госпіталізували в лікарню "Феофанія" з діагнозом "коронавірус". Звідти він записав відеозвернення до українців з найважливіших питань.

Відео опубліковано на Facebook-сторінці глави держави.

Радник Єрмака Михайло Подоляк повідомив, що в "Феофанії" є обладнаний спеціальний кабінет, в якому президент може проводити наради по відеозв'язку.

За словами Подоляка, госпіталізація президента в "Феофанію" є стандартною протокольної процедурою.

По периметру лікарні чергують охоронці, тому будівля нагадує режимний об'єкт. Держохорона контролює все і не дозволяє журналістам знаходиться на території. Також один охоронець стоїть на прохідній і питає відвідувачів медустанови про їхні цілі візиту.

Також стало відомо, що президент перебуває в ізольованій палаті зі спецзв'язком. До нього нікого не пускають, так як це суворо заборонено.

Зеленський тим часом продовжує працювати. У своєму записаному відео він підняв питання про коронавірус, вакцину, Конституційний суді і 100 днів мовчання на Донбасі.

Президент зазначив, що почуває себе добре. Тому виконує всі свої обов'язки, зокрема, присутній онлайн на нарадах. Він вважає, що всі органи влади працюють в нормальному режимі.

Президент сказав, що розмовляв по телефону з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Він попросив її дати можливість швидше отримати американсько-німецьку вакцину від коронавірусу. Також, за словами Зеленського, Меркель високо оцінила триваюче перемир'я на Донбасі.

З приводу ситуації з Конституційним судом глава держави заявив, що спільно з міжнародними партнерами йде робота з підготовки до його перезавантаження.

У той же час на офіційній Facebook-сторінці УДО прокоментували інформацію деяких ЗМІ, що суддя Конституційного суду Ігор Сліденко заявив про те, що йому відмовлено в охороні. Відзначають, що відповідно до Закону України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб" держохорона надається: президенту, голові Верховної Ради, прем'єр-міністру, голові Конституційного суду, голові Верховного суду, першому заступнику голови Верховної Ради, міністру закордонних справ і генеральному прокурору України. Це робиться в обов'язковому форматі.

Але також президент може прийняти рішення про необхідність охорони для інших осіб (депутатів, членів Кабміну і т.д.) в разі наявності загрози життю чи здоров'ю конкретної особи. Однак інформації про загрозу Сліденку немає.

Як повідомляв "Апостроф", лікування коронавируса Covid-19 в клініці "Феофанія", де знаходиться президент України Володимир Зеленський, коштує 7800 грн на добу (це більше ніж 4 мінімальні пенсії, розмір якої зараз 1 712 грн).