RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Заяви Уманського щодо "ковідного" фонду - частина його політичних амбіцій - ЗМІ

Заяви екс-міністра фінансів Ігоря Уманського з критикою розподілу коштів фонду щодо боротьби з Covid-19 і його наслідками можуть бути пов'язані з політичними амбіціями колишнього чиновника, який напередодні звільнився з Офісу президента, де був радником глави ОП Андрія Єрмака.

Про це пише "УНІАН".

Видання нагадує, що колишній в. о. глави Мінфіну в уряді Юлії Тимошенко зразка 2009-2010 Уманський запам'ятався одними з найвищих ставок залучення грошей на внутрішньому ринку (т.зв. "піраміда ОВДП" з прибутковістю 29-30%), а також створенням стабфонду з "ручним" управлінням, з якого фінансувалася передвиборна компанія Тимошенко.

На думку автора, аналогічну історію Уманський хотів провернути в березні 2020, коли ініціював створення стабфонду по боротьбі з Сovid-19 і його наслідками. "Гроші знову пропонувалося роздавати в ручному режимі, причому в переліку пріоритетів, крім допомоги лікарням і безробітним, були такі екзотичні статті як фінансування державної іпотечної установи та комунальних підприємств", - йдеться в матеріалі. Однак величезний дефіцит бюджету, закладений в проекті цієї ініціативи, не підтримала Рада.

Нещодавно Уманський виступив з критикою виділення грошей з "ковідного" фонду на дорожні потреби. Зокрема, за його словами, близько 40% коштів, які йдуть на дорожнє будівництво - розкрадається. Якби схема не працювала, то гроші з "ковідного" фонду виділяти автодору не потрібно було б. У відповідь Укравтодор викрив екс-міністра в маніпуляціях і нерозумінні економіки дорожнього будівництва.

Втім, на думку авторів статті, головне питання, яке піднімає листування Уманського і Укравтодору - чи можна було "перекинути" гроші з дорожнього будівництва на медичні потреби.

За даними Мінфіну, який щодня публікує статистику використання грошей з "ковідного" фонду МОЗ використав гроші всього на третину. "Апарати ШВЛ закуплені лише на 40% від виділених коштів, надбавки медпрацівникам забезпечені на 65%, лабораторії та закупівлі ЗІЗ здійснені за все на 19%. На обладнання для приймальних відділень опорних лікарень заплановано витратити 4,7 млрд грн, однак фактичні витрати склали всього 183 млн грн або менше 4%", - говориться в матеріалі.

"При цьому ЗМІ поширюють критичну інформацію про органи внутрішніх справ, які освоїли своє фінансування доплат для поліцейських і військовослужбовців відповідних підрозділів вже майже на 100%. Майже на 85% вибрав свою квоту Фонд по безробіттю. Дорожники освоїли майже 65% всіх виділених грошей з "ковід-фонду" (це не єдине джерело фінансування будівництва, є ще державні гарантії, прямі витрати дорожнього фонду, кредитні гроші). Тобто абсолютна більшість одержувачів коштів з цієї структури - працюють ефективніше МОЗ в питанні освоєння виділених на боротьбу з covid ресурсів", - підкреслюють журналісти.

"Однак у Уманського претензії чомусь не до МОЗ, який не використав виділені гроші вчасно, а до Укравтодору, який оновив інфраструктуру країни, більше, ніж за попередні кілька років. Втім, цілком можливо, "ковідний фонд" це тільки привід поговорити про набагато більш широкий спектр тим і задовольнити ще й політичні амбіції екс-міністра. Не дарма ж він напередодні скандальної заяви звільнився з Офісу президента і перестав бути радником його глави Андрія Єрмака", - резюмує видання.