RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Коли і за яких умов в Україні введуть повний локдаун: названо три сценарії

В Україні можуть ввести тотальний локдаун, умовами якого називають виявлення 15 тисяч нових випадків коронавірусу щодоби і можливості держави для фінансової підтримки підприємців.

Про це пише видання LIGA.net з посиланням на власні джерела в Кабміні.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, введення повного локдауну в Україні можливе, якщо не спрацює введений раніше карантин вихідного дня. Його можуть ввести за умови щодобового захворюваності понад 15 тисяч випадків.

Другий критерій, який розглядатиме влада перед введенням локдауну, називають здатність держави підтримати підприємців. Деякі програми підтримки вже були анонсовані, але їх повинні доопрацювати з врахуванням особливостей окремих галузей. Президент вже пообіцяв підприємцям, які постраждають від локдауну, компенсації найнятим працівникам, одноразову матеріальну допомогу у вигляді 8 тисяч грн для ФОПів, а також допомогу на дітей для непрацюючих підприємців.

Джерела в Кабміні і керівництві фракції "Слуга народу" схиляються до того, що зупиняти ділову активність потрібно незалежно від того, чи проголосують депутати за запропоновані президентом компенсатори.

Коли введуть повний локдаун

Є три сценарії розвитку подій для повного локдауна, які відрізняються лише датами.

Перший варіант - введення жорсткого карантину буквально відразу після прийняття економічних законів, які гарантують підтримку бізнесу. Тобто, локдаун може бути введений вже на наступному тижні, якщо зростання захворюваності не сповільниться, і триватиме від двох тижнів до закінчення новорічних свят.

Другий варіант - карантин вводиться не раніше 15 грудня і триває до закінчення різдвяних свят. Цей варіант дає підприємцям можливість підготуватися до обмежень. За інформацією з владних кабінетів, це найвірогідніший план дій, однак все залежатиме від статистики.

Третій варіант - обмеження роботи ряду підприємств з 29 грудня на два або три тижні. Він дасть можливість легше пережити локдаун і спокійно завершити фінансові справи в кінці року.

Як повідомляв "Апостроф", на всій території України жорсткий карантин можуть ввести в кінці грудня - джерела називають навіть конкретну дату - 25 грудня.

До слова, глава Міністерства внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що в країні необхідно в терміновому порядку вводити локдаун.