RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зупинять транспорт і закриють все: названо можливі дати повного локдауну в Україні

У Кабміні розглядають кілька сценаріїв розвитку ситуації.

У Кабміні розглядають кілька сценаріїв розвитку ситуації. Фото: pravda.com.ua

В Україні за минулу добу вперше зафіксували понад 15 тис. нових випадків коронавірусу, що стало черговим антирекордом. Такі показники підштовхують українську владу до введення повного локдауну, інакше медичній системі, яка і так ледь справляється з напливом хворих, загрожує колапс. "Апостроф" дізнався, коли можуть ввести жорсткий карантин в Україні і які обмеження можливі.

Джерела "Апострофа" в Кабінеті міністрів повідомляють, що жорсткий карантин готуються ввести на всій території України в кінці наступного місяця - цілком ймовірно, що з 25 грудня.

"Дебати щодо того, коли потрібно вводити карантин, тривають. Але, найімовірніше, введення локдауну зсунуть максимально ближче до новорічних свят. Це пов'язано в тому числі і з економічними нюансами", - розповіло джерело.

За його словами, карантин триватиме до Старого Нового року - 14 січня.

"Люди і не помітять локдауну - святкуватимуть. Головне, щоб сиділи максимально вдома. Ми розраховуємо, що це дозволить знизити динаміку захворюваності", - зазначило джерело.

Народний депутат України від партії "Слуга народу" Євгенія Кравчук в ефірі програми "Розклад Кулініча" на "Апостроф TV" заявила, що тотальний карантин можуть ввести і пізніше, в останні дні грудня.

"Бізнесмени чекають грудня для того, щоб отримати хоч трохи прибутку і компенсувати втрати за попередні місяці. Тому важливо в грудні дати їм нормально попрацювати, а ось в кінці місяця, наприклад з 29 числа, на два тижні ввести локдаун (до 12 січня, - "Апостроф"). Тоді в цьому є певна логіка", - зазначила вона.

До кінця грудня можуть не дотягнути

Глава Міністерства внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що повний локдаун в країні слід запроваджувати терміново - він повинен тривати 3 або 4 тижні.

"Потрібно постаратися зберегти здоров'я наших українців і піти від ситуації, коли у нас понад 200 смертей щодня. Я радикальний в цьому питанні, потрібно вводити локдаун негайно", - сказав міністр.

Він додав, що в Україні в разі погіршення ситуації з коронавірусом можуть заборонити міжміське сполучення - це буде стосуватися і залізничного сполучення.

Варто зазначити, що така практика вже застосовувалася - 18 березня в Україні припинили внутрішнє пасажирське міжміське сполучення: залізничне, автобусне та авіаційне. З 28 березня - міжнародне авіаційне і залізничне сполучення на час карантину.

Джерела "РБК-Україна" в Офісі президента кажуть, що повний локдаун в Україні можуть ввести 15, 20 або 25 грудня - дата зараз обговорюється. "Суспільне" в якості ймовірної дати тотального карантину називає 20 грудня.

Яка ситуація зараз в регіонах України

Станом на 26 листопада завантаженість ліжок пацієнтами з коронавірусом і підозрою на COVID-19 не перевищує 50% в восьми областях України - Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Луганській, Сумській, Тернопільській, Херсонській та Хмельницькій областях, заявили в МОЗ.

Захворюваність на 100 тис. населення перевищує пороговий рівень у Києві, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській областях.

За словами лікаря-інфекціоніста Ольги Голубовської, реальна статистика по коронавірусу в Україні виглядає набагато гірше. Багато хворіють безсимптомно, тому не роблять тестів і не потрапляють в статистику.

Що таке локдаун

Локдаун - жорстка форма карантину, яка обмежує вільне пересування людей як у державі, так і за її межі. У таких умовах функціонувати можуть лише ті організації, які надають необхідні основні послуги і товари (лікарні, аптеки, продуктові магазини і т. ін.).

Локдаун вже вводився навесні 2020 року, коли не працював громадський транспорт, були лімітовані можливості пересування людей між містами, не працювали школи, установи, а чимале число українців ізолювалися вдома.

Що передбачає повний локдаун

- обмеження вільного пересування і соціальних контактів громадян;

- закриття практично всіх підприємств, установ і організацій, в тому числі освітніх, розважальних, спортивних, закладів громадського харчування (можуть працювати тільки на доставку або продавати їжу на винос) і т. ін.;

- переведення співробітників підприємств, організацій і установ максимально на роботу в онлайн-режимі;

- закриття кордонів, припинення міжнародного і міжміського сполучення, а також роботи громадського транспорту в межах населених пунктів.

Поки що в Україні діє карантин вихідного дня

В Україні до 30 листопада діє карантин "вихідного дня". У суботу та неділю повністю забороняється:

  • прийом відвідувачів закладами громадського харчування (бари, ресторани, кафе);
  • робота ТРЦ і установ розважальної діяльності;
  • торгове та побутове обслуговування населення (салони краси, магазини промтоварів і т.ін.), крім торгівлі продуктами харчування, паливом, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами тощо;
  • діяльність установ культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи, пов'язаної з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- і відеозйомки;
  • діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів.

Що дозволяється:

  • послуги громадського харчування з адресною доставкою замовлень і замовлень на винос;
  • робота банків;
  • медична практика;
  • робота операторів поштового зв'язку;
  • робота громадського транспорту з обмеженою кількістю пасажирів, зокрема, в автобусах, трамваях, тролейбусах;
  • робота АЗС і станцій по ремонту транспортних засобів;
  • робота аптек, зокрема ветаптек;
  • робота магазинів, в яких не менше 60% торгової площі відведено для торгівлі продуктами харчування, паливом, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами.

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ