RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

На Закарпатті депутати заспівали гімн Угорщини замість українського: в мережі вимагають реакції СБУ, відео

Депутати Сюртівської об'єднаної територіальної громади в Закарпатській області разом з головою на першій сесії ради після присяги заспівали угорський гімн замість українського.

Відповідне відео опублікували на сторінці спільноти "Закарпаття ТОП" у Facebook.

Події, які показані на відео, сталися у День гідності та свободи України 21 листопада. Тоді обрані депутати і голова громади складали присягу на першій сесії ОТН, проте розголосу скандал набув лише зараз.

Новообраний голова Сюртівської громади, як пишуть в мережі, вже не раз потрапляв у скандали, які можна оцінити як розпалювання міжетнічної ворожнечі, однак належної уваги з боку правоохоронних органів не було.

"На місці колишнього клубу зараз ресторан, а приміщення сільради виставлено на продажу. Голова ОТГ в інтерв'ю стверджував, що українці вороже ставляться до угорців. Хіба це не розпалювання міжнаціональної ворожнечі? У День гідності і свободи України у Сюртівській ОТГ приймали присягу і співали угорський гімн. Виходить, що присягали на вірність сусідній державі?", - прокоментували кадри в мережі.

За інформацією ЦВК, до Сюртовскої сільської ради обрано 22 депутатів: 12 - від політичної сили "КМКС" Партія угорців України ", п'ять самовисуванців, троє - від партії "За майбутнє" і двоє - від "Слуги народу".

У заяві не повідомляється, депутати яких партій виконували угорський гімн замість українського.

Пізніше в СБУ заявили, що отримали матеріали щодо цієї події і наразі їх ретельно перевіряють. За результатами перевірки вживатимуться відповідні заходи реагування.

Як повідомляв "Апостроф", Служба безпеки України провела обшуки в одному з благодійних фондів Угорщини, розташованому на Закарпатті. Правоохоронці підозрюють фонд у сепаратизмі. Крім того, СБУ підозрює деяких публічних діячів України у допомозі фонду. Їх імена не розголошуються.