RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Кадровий день в Раді: кого депутати призначили міністрами, а кого забракували

Верховна Рада в четвер, 17 грудня, проголосувала про призначення низки міністрів. Парламент призначив голову Госгеокадастра Романа Лещенка міністром аграрної політики і продовольства. Сергія Шкарлета призначили на посаду міністра освіти і науки України.

"Апостроф" зібрав подробиці про голосування і біографічні дані про нових міністрів.

Роман Лещенко

Кандидатуру підтримали 242 народних депутата: 193 від фракції "Слуга народу", 20 від партії "За майбутнє", 15 від "Довіри", 6 від "ОТЗЖ", 2 від "Батьківщини" і 6 позафракіційніх - 7 депутатів були проти, 69 - утрималися.

З 2007 року Лещенко був головним юридичним консультантом компанії OSG Group. У 2013 році він зайнявся аграрним консалтингом і створив "Український аграрний центр".

З 1 жовтня 2019 до червня 2020 Лещенко працював на посаді уповноваженого президента із земельних питань. У червні його призначили главою Госгеокадастра України.

Лещенко - засновник і директор групи компаній "Агродар". Вона займається вирощуванням зернових і баштанних культур, овочів і фруктів, а також виробництвом готової продукції.

Сергій Шкарлет

"За" висловилися 226 народних депутатів, проти - 43, утрималися 39, не голосували 35 парламентаріїв.

Зокрема за призначення проголосував 171 народний депутат від "Слуги народу", 20 - від "Опозиційної платформи - За життя", 12 від партії "За майбутнє", 16 представників "Довіри" і сім позафракційних.

Шкарлет раніше обіймав посаду ректора Чернігівського національного технологічного університету. У 2010 році він намагався потрапити до Чернігівської обласної ради від "Партії регіонів", а в 2015 - балотувався від "Блоку Петра Порошенка".

Сергій Шкарлет має звання доцента по економетрії, обліку та аудиту, а також доктора економічних наук. По кафедрі менеджменту отримав вчене звання професора. Член-кореспондент інженерної академії України. Має більше 180 опублікованих наукових робіт.

Виконувати обов'язки міністра освіти і науки Шкарлет почав з кінця червня.

Влітку Сергій Шкарлет виявився в епіцентрі скандалу - його звинуватили в плагіаті дисертації. У зв'язку з цим вчені і студенти навіть вийшли на протест. Пізніше комісія знайшла плагіат в трьох роботах Шкарлета. У комітеті з етики Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти заявляли, що це підтвердили і троє міжнародних експертів, і українські фахівці.

Провал голосування за міністра енергетики

У той же час, 17 грудня, Верховна Рада провалила голосування за призначення Юрія Вітренка першим віце-прем'єром - міністром енергетики України.

За його призначення на посаду проголосували 186 народних депутатів з 226 необхідних голосів. Проти були 19 політиків. 88 утрималися від голосування, а 43 - не голосували.

Юрій Вітренко - український економіст, генеральний директор інвестиційної компанії "АЯ Капітал" і директор з розвитку бізнесу Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

Коли можуть призначити нового міністра у справах ветеранів

Нового міністра у справах ветеранів ВР може призначити вже у п'ятницю, 18 грудня. Ним може стати Юлія Лапутіна.

Про це сказав голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в коментарі журналістам в кулуарах парламенту.

Юлія Лапутіна - українська військовослужбовець, контррозвідниця.

Зараз займає посаду в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (генеральний директор директорату). Входить до складу Консультативної ради у справах ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників України.

Як повідомляв "Апостроф", 15 грудня, Верховна Рада України ухвалила державний бюджет на 2021 рік.