RU  UA

Чого чекати від "нормандської" зустрічі у Берліні: Арестович розкрив деталі

У вівторок, 12 січня, у Берліні проходить зустріч радників лідерів країн "нормандського формату", в якій бере участь глава Офісу президента Андрій Єрмак.

Про те, чого очікувати від зустрічі в Берліні, розповів в програмі "Все по бєспрєдєлу" з Роксаною Руно на Апостроф TV спікер української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ), позаштатний радник глави ОПУ Олексій Арестович.

За його словами, очікувати від зустрічі в Берліні сенсацій не варто.

"Єдине, що можна очікувати, це прискорення перемовин по чотирьох підгрупах, найголовніші з яких - безпекова, політична і гуманітарна група. Сподіваюсь, що на зустрічі будуть вирішені питання в гуманітарній підгрупі, що стосуються розмінування (на Донбасі - "Апостроф"), розведення військ і обмін полоненими", - зазначив Арестович.

Він додав, що в політичній підгрупі наразі зависло питання щодо виконання плану спільних кроків по виконанню Мінських і Нормандських домовленостей, які російська сторона досі розглядає. Однак э позитивні зрушення.

"Режим припинення вогню зберігається, хоч і відносно. За п'ять місяців цього режиму зафіксовано менше обстрілів і менше гине людей, ніж за аналогічний період в 2018 і 2019 роках", - зазначив спікер ТКГ.

За словами Арестовича, Україна вимагає від Росії віддати в рамках обміну полоненими близько 100 осіб, які захоплені Росією. Новий обмін готується на паритетних умовах, тобто, на таку ж кількість утримуваних в Україні росіян.

"Однак Росія вимагає від україни помилування тих громадян, які підпадають під обмін, чого не можна зробити відповідно до українського законодавства", - пояснив Арестович, додавши, що зустріч радників в Берліні була скликана по ініціативі Кремля.

Також він додав, що на загальну картину настроїв в ТКГ може вплинути призначення нового спеціального представника США по питаннях України, запровадження нових санкцій проти РФ і політика обраного президента США Джо Байдена.

Як повідомляв "Апостроф", 11 січня на Донбасі в районі населеного пункту Піски бойовики обстріляли позиції українських військових. В результаті від вогнепального кульового поранення загинув старший солдат Олег Андрієнко.