RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

"Люди скаженіють": "слуги народу" обговорили з Кабміном тарифи на газ

Представники "Слуги народу" провели нараду з членами Кабінетом Міністрів і представниками НАК "Нафтогаз" в закритому для преси режимі по Zoom, на якій розглядалося питання про зниження тарифів на послуги ЖКГ.

Про це повідомляє видання LB.ua з посиланням на власні джерела у фракції.

На нараді прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав ситуацію з підвищенням тарифу на газ "надзвичайною ситуацією". За словами прем'єра, зняття обмежень на надбавки за розподілом газу і підвищення їх у 2,5 раза у деяких містах призвело до протестних акцій по всій країні. Хоча в них Шмигаль побачив і політичні маніпуляції.

"Прем'єр пообіцяв, що Кабмін уже в найближчі дні знайде варіанти для захисту людей", - розповів один з депутатів за підсумками конференції, яка тривала понад годину.

Другим виступив в.о. міністра Юрій Вітренко, який запевнив, що моніторинг ринку газу вже проведено. Тариф на розподіл газу зріс в 2,5 рази, але як міністр він не може сказати, що він завищений, а сам регулятор і надалі може збільшувати тариф на розподіл.

"Якщо Міненерго нічого не буде робити, то додатково тариф виросте ще на 25%. Але вже в лютому можна буде знизити вартість газу на 43%, сума платіжки в середньому зменшиться на 780 грн", - зазначив Вітренко.

Після виступів прем'єра та міністра депутати попросили вжити екстрених дій для зниження розрахунків у платіжках, бо люди в сказі".

Третім доповідав голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв, який назвав газовий ринок "найбільш ефективним". Єдиним швидким виходом для зниження тарифу на газ, за його словами, може стати "примусове переведення від газзбутів на НАК".

За словами Коболєва, в НАК розглядають варіант, щоб анонсоване підвищення в лютому взагалі не відбулося.

"Нафтогаз" може знизити вартість газу в платіжках на 30%. Але в таких умовах він звернув увагу депутатів на те, що це, м'яко кажучи, може не сподобається міжнародним партнерам і кредиторам", - передав депутат слова голови НАК "Нафтогаз".

За результатами наради прем'єр Шмигаль пообіцяв, що Кабмін підготує рішення про обмеження на торгову надбавку для газових постачальників до колишнього рівня - 2,5%, також будуть проведені перевірки постачальників, аж до позбавлення ліцензій тих, хто порушує умови.

"Усе буде залежати від того, як він покаже себе антикризовим менеджером у цих умовах. Як фракція ми будемо протискати рішення для зниження тарифів, оскільки люди по всій країні протестують... Усі ми чекаємо від Кабміну конкретних рішень у найближчі дні", - зазначив один з нардепів "Слуги народу".

Як повідомляв "Апостроф", на думку експертів, повернення регулювання цін на газ відкине Україну на кілька кроків назад в реалізації енергореформи і зруйнує співпрацю з МВФ.