RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

27 червня

Всі новини

Мільярди на вакцини можуть потрапити в руки боржнику держбанків і лобістові фармзаводов Пасічнику - ЗМІ

Керувати закупівлею вакцини від коронавірусу буде радник глави Офісу президента Михайло Пасічник, якого ЗМІ звинувачують в розкраданні бюджетних коштів.

Про це пише "ДС".

Як наголошується в статті, бюджет на закупівлю вакцини від коронавірусу може скласти близько 15 млрд грн - за нинішнім курсом це більше $500 млн.

"У Пасічника в послужному списку два походи на держслужбу - раніше він очолював Державну службу з лікарських засобів. Крім того, він володів однією з найбільших мереж аптек"Фалбі". Навколо постаті Пасічника нерідко спалахували скандали - ЗМІ звинувачували його у використанні службового становища при держзакупівлях і неповерненні кредиту державному банку", - йдеться в матеріалі.

"Фалбі" звернулася в державний Укрексімбанк за кредитом. У 2006 році банк відкрив мережі аптек кредитну лінію на 40 млн євро. У підсумку, за даними Укрексімбанку, за станом на 2020 загальний борг "Фалбі" склав близько 1 млрд грн. Банк подавав судові позови про стягнення боргу і їх вигравав. Проблема в тому, що стягувати було практично нічого, а розпродаж заставного майна дозволив повернути банку всього 185 млн.

За даними ЗМІ, команда міністра Андрія Підаєва, в яку входив Пасічник в 2002-2003, "використовувала схему, по якій чиновники МОЗ за бюджетні кошти закуповували у"своїх"фірм ліки для державних лікарень за цінами, які більш ніж на 500% перевищували вартість аналогічних препаратів на ринку". Ці факти стали причиною створення у Верховній Раді Тимчасової слідчої комісії, яка в 2005 році відправила висновки генпрокурору.

"Слідча комісія також встановила, що "Фалбі" при наявності значних порушень умов поставки лікарських засобів практично постійно вигравала тендери у МОЗ України, що вказує на відповідне заступництво компанії Пасічником. Примітно, що тут мова йде про той період, коли прем'єр-міністром був Віктор Янукович. У цій справі знайшли цапа-відбувайла, який відбувся невеликим штрафом, а Пасічник отримав дві державні нагороди і спокійно повернувся в бізнес", - резюмує автор статті.

Як стверджував "Фокус", діяльність радника глави ОП Пасічника ставить під загрозу вакцинацію від COVID-19.