RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Коломойський може влаштувати демарш через Дубинського: названо варіант виходу Банкової з ситуації

Через введення США персональних санкцій проти народного депутата від "Слуги народу" Олександра Дубінського нардеп став токсичним і у команді президента Зеленського повинні ухвалити рішення щодо нього. Однак воно може не сподобатися олігарху Ігорю Коломойському і він може влаштувати владі демарш.

Про те, якою може бути реакція Коломойського і що буде з фракцією "Слуги народу" в парламенті після ймовірного виключення Дубинського, йдеться в матеріалі "Апострофа".

Дубінський входить в політичну команду скандального олігарха Ігоря Коломойського. У останнього також є проблеми з американською владою, тому виключення Дубінського з фракції (читай - під тиском США) буде вороже сприйнято Коломойським. Якщо депутати, орієнтовані на Коломойського (в тому числі група "За майбутнє") відмовляться голосувати в унісон з іншими "слугами", Банковій буде значно важче шукати голоси під потрібні законопроекти.

Власне, ці виклики і пояснюють явну неспішність Банковій в прийнятті остаточного рішення. Схоже, що і Дубінський прекрасно розуміє, що його доля - на волосині, і наступного дня після скандального засідання фракції "як зайчик" проголосував за президентський закон про референдум. Тим не менш, під час голосування за Юрія Вітренка на посаду міністра енергетики, яке відбулося в четвер, ані Дубінський, ані інші представники команди Коломойського не голосували, що й призвело до фіаско.

На Банковій чудово розуміють ризики демаршу Коломойського для себе, тому намагаються "розрулити" ситуацію. Як варіант розглядається можливість зняття Дубінського з посади заступника голови податкового комітету парламенту, але при збереженні за ним керівництва обласної партійним осередком - хоча тут теж може виникнути проблема, так як нардеп, що знаходиться під санкціями США, є підписантом, а відповідно, існує ризик того, що рахунок облосередку банально заблокують. Тим більше, що токсичність Дубінського вже призвела до того, що Monobank Дубілета напередодні запропонував нардепові закрити рахунок. Прикрив сторінку Дубінського і YouTube. І проблеми, схоже, будуть тільки посилюватися.

Детальніше про те, що чекає фракцію "Слуги народу" у ВРУ в разі виключення Олександра Дубинського, читайте в матеріалі "Апострофа": "Як зайчик: чому Дубінського досі не вигнали з "Слуги народу".