RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Як зайчик: чому Дубінського досі не вигнали з "Слуги народу"

У Зеленського не роблять різких рухів

У Зеленського не роблять різких рухів Олександр Дубінський Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Введення персональних американських санкцій проти народного депутата від "Слуги народу" Олександра Дубінського поставили Офіс президента Володимира Зеленського перед складним вибором: відмежуватися від Дубінського або ж проігнорувати факт санкцій, фактично ставши на бік фігуранта. Схоже, що Банкова вибрала перший варіант, але в "м'якій" формі. Чому Володимир Зеленський запропонував нардепові самому покинути фракцію "Слуга народу", а не вигнав з фракції відразу, читайте в матеріалі "Апострофа".

Дубінського попросили на вихід, але акуратно

Присутній на недавньому засіданні парламентської фракції "Слуга народу" (СН) президент Володимир Зеленський попросив Олександра Дубинського добровільно покинути депутатське об'єднання. На думку глави держави, таке рішення є оптимальним, оскільки перебування пана Дубинського у фракції "тільки шкодить".

У відповідь нардеп навідріз відмовив залишати фракцію, відкинувши звинувачення у втручанні в президентські вибори в США. У ЗМІ писали про те, що під час перепалки зі своїми колегами Олександр Дубінський навіть нагримав на нардепа Анастасію Радіну, звинувативши її в державній зраді і роботі на іноземні спецслужби.

Народний депутат наполягає, що основна причина санкцій - нібито його діяльність з розкриття крадіжок грантів, які уряд США виділяє на боротьбу з корупцією в Україні та реформування правоохоронних органів. За версією нардепа, "донос" на нього написав Центр протидії корупції (ЦПК), керівництво якого, як вважає Дубінський, побоюється викриттів в частині "освоєння" американських грантів.

Володимир Зеленський не погодився з доводами Дубінського, назвавши його претензії на адресу ЦПК "дитячими". Президент порадив нардепу утриматися від виправдань, зазначивши, що Дубінський "не розуміє, наскільки все серйозно".

"Вперше за всю історію нашої незалежності американські санкції вводяться проти діючих народних депутатів України. Все це ускладнює наші відносини з США. У Вашингтоні нерідко підходять до таких питань суто формально. У нас - парламентсько-президентська республіка. Американці бачать, що у Верховній Раді засідають зафіксовані агенти російського впливу. Як їм вибудовувати відносини з таким парламентом? Якби Олександр Дубінський був відповідальною людиною, він би просто склав мандат нардепа, повернувшись до журналістики, але він пішов іншим шляхом. Судячи з його поведінки, Олександр Дубинський має намір звинувачувати всіх навколо, крім самого себе", - сказав в бесіді з "Апострофом" керівник Інституту світової політики Євген Магда.

Загроза розколу

Після засідання фракції Олександр Дубінський записав публічне відео-звернення до Володимира Зеленського, погрожуючи розвалом фракції "Слуга народу".

"Ніякого добровільного рішення про вихід з фракції "Слуга народу" не буде. Якщо таке рішення - абсолютно нелогічне, незаконне і всупереч регламентам - буде ухвалене щодо мене фракцією, то воно приведе фракцію до розвалу", - заявив народний депутат.

За версією Олександра Дубінського, якісь недоброзичливці спеціально його оббрехали, щоб очорнити його імідж в очах глави держави. Нардеп в кінці звернення попросив Володимира Зеленського про особисту зустріч без посередників.

"Для того, щоб донести свої аргументи і ще раз довести, що я готовий боротися саме за вас (президента Зеленського - "Апостроф"). Саме цим я займаюся. Саме тому ні про який ухід з фракції і партії, куди мене делегував народ, не буде. Думайте-те", - заявив Олександр Дубінський в фіналі звернення.

Фраза "думайте-те" були виголошена Володимиром Зеленським під час президентської кампанії, коли він викликав Петра Порошенка на дебати. Багато хто розцінив репліку як невимовне нахабство на межі з політичною провокацією. Олександру Дубінському, якщо він, дійсно, має намір всерйоз порозумітися з главою держави, не варто завершувати звернення на такій ноті.

Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Санкції - тільки привід

З огляду на попередні проколи пана Дубінського, експерти не виключають, що його зустріч з президентом мало вже що змінить.

"Американські санкції - це тільки привід. Володимир Зеленський давно був незадоволений діями Олександра Дубінського. Вперше публічно це проявилося рік тому, коли був скандал з прослуховуванням тодішнього прем'єра Олексія Гончарука. Президента не влаштовує також деструктивна роль депутата всередині фракції. Йому відверто не подобається, що Олександр Дубінський демонстрував анти-командну поведінку. Для президента командна гра - принципове питання", - пояснив в коментарі "Апострофу" глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Тепер головне питання - чи ризикне керівництво "Слуги народу" (за вказівкою з Офісу президента) виставити пана Дубінського за двері. Поки, як розповіла журналістам заступник глави фракції СН Євгенія Кравчук, дискусія серед депутатів продовжиться до кінця поточного тижня.

Але вже зараз відкрито звучать голоси тієї частини "слуг", які наполягають на виключенні. Як заявив нардеп Єгор Чернєв, керівництву СН доведеться ухвалити жорстке рішення щодо Дубінського, оскільки в президентській партії не можуть проігнорувати сигнал, посланий Вашингтоном.

"Дубінський повинен бути виключений з фракції СН. Пріоритети національної безпеки і відносин з ключовими партнерами повинні бути вищими за внутрішні фракційні домовленості", - написав депутат на своїй сторінці в Facebook.

Вигнати не можна залишити

Навіть якщо фракція СН у разі виключення Дубінського збереже формальну монолітність, Офіс президента може зіткнутися з низкою інших ризиків.

Справа в тому, що скандальний нардеп керує обласним осередком СН в Київській області, що має ключове значення для Банкової. Якщо Дубінського з гуркотом виставлять з фракції, то виникне ризик відцентрових рухів, аж до розвалу більшості в обласній раді.

У вищезгаданому зверненні Олександр Дубінський непрозоро натякнув Володимиру Зеленському про свій вплив в області, заявивши, що на місцевих виборах він "набрав" для СН "майже втричі більше голосів", ніж якісь "дармоїди" з президентського оточення. Натяк - зрозумілий: Дубінський, формуючи список президентської політсили до Київської облради, завів чималу кількість людей зі свого оточення (в тому числі - колишніх журналістів з "1+1"), які в разі чого, банально можуть знищити вельми хитку більшість, що дозволило "слугам" поставити свого главу облради Олександра Склярова. Головною опозицією там є екс-нардеп-"регіонал" Ярослав Москаленко, якому раніше не вистачило одного голосу, щоб стати головою облради, і який дуже розраховує, що фракція "слуг" там піде в рознос.

Крім ризику втратити контроль над Київською областю в разі виключення Олександр Дубінський, найімовірніше, не тільки не піде з політики, але і цілком здатен пограти в "полум'яного опозиціонера", що загрожує "зливами" делікатної інформації. В умовах стрімкого падіння довіри до Кабміну, самої партії "Слуги народу", провали яких відображаються на рейтингах президента, Банкова явно не зацікавлена в зайвих скандалах.

Олександр Дубінський Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Але навіть це - не головна проблема. Не варто забувати, що Дубінський входить в політичну команду скандального олігарха Ігоря Коломойського. У останнього також є проблеми з американською владою, тому виключення Дубінського з фракції (читай - під тиском США) буде вороже сприйнято Коломойським. Якщо депутати, орієнтовані на Коломойського (в тому числі група "За майбутнє") відмовляться голосувати в унісон з іншими "слугами", Банковій буде значно важче шукати голоси під потрібні законопроекти.

Власне, ці виклики і пояснюють явну неспішність Банковій в прийнятті остаточного рішення. Схоже, що і Дубінський прекрасно розуміє, що його доля - на волосині, і наступного дня після скандального засідання фракції "як зайчик" проголосував за президентський закон про референдум. Тим не менш, під час голосування за Юрія Вітренка на посаду міністра енергетики, яке відбулося в четвер, ані Дубінський, ані інші представники команди Коломойського не голосували, що й призвело до фіаско.

Шанс для Коломойського

На Банковій чудово розуміють ризики демаршу Коломойського для себе, тому намагаються "розрулити" ситуацію. Як варіант розглядається можливість зняття Дубінського з посади заступника голови податкового комітету парламенту, але при збереженні за ним керівництва обласної партійним осередком - хоча тут теж може виникнути проблема, так як нардеп, що знаходиться під санкціями США, є підписантом, а відповідно, існує ризик того, що рахунок облосередку банально заблокують. Тим більше, що токсичність Дубінського вже призвела до того, що Monobank Дубілета напередодні запропонував нардепові закрити рахунок. Прикрив сторінку Дубінського і YouTube. І проблеми, схоже, будуть тільки посилюватися.

Наразі, як підтвердили "Апострофу" відразу кілька джерел, всередині фракції "слуг" запустили внутрішнє анонімне опитування з одним-єдиним питанням - виганяти Дубинського з фракції чи ні?

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі