RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Новинський про закриття телеканалів: у Президента були вагомі підстави, але це не привід переступати через закон

Позафракційний депутат Вадим Новинський прокоментував закриття телеканалів NewsOne, 112 і ZIK.

Про це сказано в заяві депутата, розміщеній на особистому акаунті політика в Facebook.

"Я припускаю, що у Президента були вагомі підстави для певних кроків, але це не привід переступати через закон і порушувати прийняті процедури", - зазначив політик.

Він зазначив, що "закриття трьох телевізійних каналів, а також спроби атаки радикалів на канал "Наш"- тривожний сигнал суспільству, що в країну повертається практика боротьби з іншомисленням, яка настільки активно практикувалася за часів Петра Порошенка... В цій ситуації перше, на що хотілося б звернути увагу, є базисний принцип демократії - принцип свободи слова, гарантований Конституцією України. Яким би не був привід, якими б благородними не були б цілі - очевидно, що принцип свободи слова грубо порушено" - зазначив політик.

За його словами, незважаючи на те, що телеканали NewsOne, 112 і ZIK не були зразками вільної журналістики, проте, на його думку, боротьба з опонентами заборонами і санкціями є слабкою позицією влади.

Народний депутат також зазначив, що застосовані юридичні процедури порушують принцип верховенства права.

Політик вважає неприпустимим організовувати цькування журналістів зазначених телеканалів, що розгорнулося в соціальних мережах і в інтернет-ЗМІ, зазначаючи що тим самим "відроджується мова ненависті", початок викорінення якої було покладено два роки тому.

"Вважаю ситуацію, що склалася в медіасередовищі і навколо телевізійних каналів, вкрай нездоровою і тривожною. Маємо застосування практики простих рішень, яка, як правило, призводить до серйозних хвороб суспільства", - підсумував політик.

Як повідомлялося, 2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО, яким фактично заблокував діяльність трьох телеканалів - 112, Newsone і ZIK, яких пов'язують з одним із лідерів партії ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

У четвер, 4 лютого активісти націоналістичної організації пікетували будівлю телеканалу "Наш" з вимогою припинити його мовлення.