RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Це велика помилка: експерти вказали на головні мінуси гучного кадрового рішення Зеленського

Президент України Володимир Зеленський призначив Надзвичайним і Повноважним Послом України в Сполучених Штатах Америки екс-міністра фінансів України Оксану Маркарову, але експерти не вірять в її сили вирішити проблему з МВФ.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Україна має проблеми, які вже озвучували: гальмуюча судова реформа, держрегулювання цін на газ і загроза втрати незалежності у антикорупційних органів. Однак Маркарова не зможе вирішити жодну з них, вважають експерти.

"Я думаю, що це серйозна і велика помилка - пропонувати президенту таку кандидатуру... Найлояльніше пояснення - вони просто не розуміють роль посла в стосунках з МВФ. Вони не розуміють її набагато більш важливі функції. Тому їм здається, що зараз вони призначать того, хто колись спілкувався з МВФ, і він вирішить проблему отримання чергового траншу і взагалі буде допомагати нормалізації відносин з фондом. Цього не буде тому, що проблема не у Вашингтоні", - сказав екс-міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

Такої ж думки дотримується директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов.

"Призначення послом виглядає дещо нетрадиційно. Дама з певним політичним і бізнес-досвідом - це у неї є, але з точки зору впливу і встановлення контакту з політичною тусовкою - в цьому плані вона однозначно слабка", - сказав він.

За словами Толстова, швидше за все її функцією будуть переговори з МВФ. Інших кандидатів для цього в уряді немає.

"Я думаю, що її за цей час підтягнули з англійською. Прочитали індивідуальний курс протоколу, декілька книжок по дипломатичній етиці. Але знову ж таки, не знаю наскільки у неї збереглися когнітивні здібності", - зазначив експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Гірше, ніж злочин: чому у Зеленського зробили помилку, відправивши Маркарову за океан.