RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Рожкова платить за відбілювання своєї репутації бюджетними грошима - експерт

Черговий скандал розгорнувся навколо заступника голови НБУ Катерини Рожкової.

Про це в блозі на сайті "Кореспондент" пише експерт Дмитро Марунич, повідомляють "Вести".

"Замість оплати судів для стягнення активів екс-власника банку Ігоря Коломойського державний "ПриватБанк" оплачує через юркомпанію "Астерс Консалт" послуги PR для відбілювання репутації топпосадовиці Нацбанку... Кілька місяців тому одне з інтернет-видань опублікувало розслідування про уявну боротьбу держменеджменту банку з екс-власниками. В ньому фігурує юркомпанія "Астерс Консалт" зі статутним капіталом в 800 грн, яка освоїла майже 700 млн грн та обставина, що юркомпанія в принципі не може надавати банківські послуги, що тодішнє керівництво НБУ не надто хвилювало. Як і те, що перші 125 млн грн "на боротьбу" пішли підряднику без оголошення конкурсу", - відзначає Дмитро Марунич.

За його словами, журналісти "виявили основного керівника PR-бюджету Рожкової - Івана Ванєєва, який щомісяця отримує від"Астерс Консалт"близько $100 тис", з яких нібито "фінансується партія"Демократична сокира"і навіть ряд інтернет-видань".

"Цікаво, чи знають в МВФ, що гроші з державного"ПриватБанку"йдуть не на суди з Коломойським, з яким схоже Рожкова давно домовилася, а на відбілювання підмоченого реноме самої Рожкової? Ще більше дивує – це відсутність реакції правоохоронних органів", - говорить експерт.

Марунич повідомив, що зараз заступник глави НБУ Дмитро Сологуб залишає займану посаду. На його думку, скандалам поки не судилося завершитися, адже поки Рожкова все ще "при посаді", проте, можливо, стихнуть судові розгляди, відкриті ними проти свого роботодавця Нацбанку.

"Він і Рожкова - єдині члени правління НБУ, які зберегли посади після зміни глави Нацбанку в липні 2020. А в жовтні 2020 Сологубу і Рожковій Рада НБУ висловила недовіру і оголосила догану. Сологуб і Рожкова почали судитися з роботодавцем, але в підсумку бажання отримати додаткову грошову компенсацію від НБУ виявилося безуспішним. Напередодні свого звільнення з НБУ Сологуб повністю відмовився від своїх позовних вимог в Київському апеляційному суді, а в Київському Печерському - і зовсім програв. Рожкова буде наступною?", - зазначив в блозі експерт Марунич.

Раніше журналісти звернули увагу, що на сайті НБУ вказані неоднозначні дані про вищу освіту заступника голови НБУ Рожкової, яка обіймає посаду заступника голови НБУ, "ймовірно, не маючи належного профільної освіти".