RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Глава Харківської ОДА Айна Тимчук визнала Крим російським - активісти

30 липня в Києві відбулася прес-конференція на тему: "Як глава Харківської ОДА Айна Тимчук продала нерухомість в Криму громадянам РФ", яку провели активісти громадської організації "У.Права" і журналістського проекту "Кнопки Харків".

Про це повідомляє кореспондент "Апострофа".

Як вдалося встановити активістам "У.Права", глава Харківської ОДА Айна Тимчук до 2018 року володіла в окупованому Криму готелем "Історія", який знаходиться в м. Алушта.

Щоб позбутися від активу, чиновниця оформила в 2015 довіреність на управління готелем на громадян Росії і проінвестувала кошти в капітальний ремонт готелю "Історія", який протягом 2014-17, судячи з відгуків на TripAdviser і російських туристичних сайтах почав користуватися популярністю у гостей півострова.

Протягом 2014-15 - вже після анексії - Айна Тимчук відвідувала півострів зі своїм колишнім чоловіком Андрієм Тимчуком. З 2016 Айна Тимчук продала готель колишньому українському чиновнику ХОДА часів Януковича, що прийняв російське громадянство, - своєму знайомому Дмитру Перепелиці, який зайнявся питаннями легалізації нерухомості в анексованому Криму.

Оформлення довіреності та угоди з купівлі-продажу готелю відбувалися в Криму, згідно з законодавством РФ. Зокрема, в документі 12 разів вживається антиконституційний термін "Республіка Крим", який використовує окупаційна адміністрація щодо АРК. Відомості про власника готелю Айну Тимчук зафіксовані в російських державних реєстрах.

Тим самим чиновниця визнає окупацію Криму, вважають автори журналістського розслідування.

Одночасно, будучи власником готелю, згідно з українським законодавством, Айна Тимчук в 2018 подарувала нерухомість своєму чоловікові (на сьогоднішній день вже колишньому) Андрію. Він і зайнявся продажем готелю.

Авторам фільму-розслідування вдалося відвідати окупований півострів і переконатися, що готель працює і приносить його власнику прибуток. Через таємного покупця розслідувачам вдалося зв'язатися з Тимчуком, який очолює харківський офіс "Укртрансбезпеки" і є депутатом міськради (фракція "Слуга народу"). "Покупець" передав чиновнику завдаток, нібито, за покупку готелю. Як стверджують в організації "У.Права", Тимчука не збентежив той факт, що готель, за легендою, нібито, купують представники родини глави Чечні Рамзана Кадирова.

На прес-конференції був продемонстрований фільм-розслідування і масив зібраних авторами документів.

На запитання кореспондента "Апострофа", чи повідомили автори розслідування про це в правоохоронні органи України і яка їх реакція, керівник "У.Права" Олег Яковлєв відповів: "19 липня нами направлено заяву і всі зібрані по Тимчукам документи президенту України, голові ОП, прем'єр-міністру, голові СБУ, генпрокурору, головам ДБР, НАБУ, і Національній поліції. На сьогоднішній день, на жаль, ніякої реакції від них немає".

За словами Яковлєва, запит також був спрямований Айні і Андрію Тимчуку. Від голови ХОДА відповіді немає, а її колишній чоловік вибухнув погрозами на своїй сторінці в Facebook.

На думку активістів, розслідування про легалізацію комерційної нерухомості в окупованому Криму українськими чиновниками - це питання безпеки держави. Підводячи підсумок сказаному, Олег Яковлєв висловив надію на адекватну реакцію на надані відомості від президента України Володимира Зеленського.