RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Раді рекомендували ухвалити проєкт закону про посилення відповідальності за порушення у будівництві

Комітет з питань правоохоронної діяльності Верховної ради рекомендував парламенту розглянути в першому читанні законопроєкт №5877 про відповідальність за порушення у будівельній сфері, який завершує реформу містобудування.

Про це повідомила співавторка законопроєкту, нардеп і голова Координаційної ради з розв'язання проблемних питань у містобудуванні Олена Шуляк.

"Ми внесли зміни в багато статей чинного законодавства та додали нову, 197-2 статтю. Вона передбачає кримінальну відповідальність за незаконне будівництво, у тому числі без ознак самовільного захоплення земельної ділянки, якщо такі дії призвели чи могли призвести до особливо тяжких наслідків. Важливо, що відповідальність за самовільне захоплення земельних ділянок історико-культурного значення буде також посилена, що особливо актуально для сучасної України", — розповіла Олена Шуляк.

Законопроєкт посилює відповідальність за незаконне захоплення земель історико-культурного призначення, за самовільне будівництво, яке ведеться з порушенням цільового призначення земельної ділянки тощо.

За незаконне будівництво, що створило небезпеку чи призвело до тяжких технологічних аварій або екологічних катастроф, загибелі або масового захворювання населення, пропонується карати позбавленням волі на термін від трьох до п’яти років.

Передбачений також тимчасовий арешт об’єктів незаконного будівництва. Це унеможливлює їх подальше використання, експлуатацію, будівництво (реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт, демонтаж/знесення) тощо. Арешт здійснюватимуть посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами (або виконавчими органами, що виконують їх повноваження) органів місцевого самоврядування.

Внесення підроблених документів до електронної системи у сфері будівництва, яка згідно з реформою містобудування, стане основною платформою для отримання документів на будівництво та експлуатацію, може призвести до обмеження волі терміном до трьох років, або штрафу до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В основі реформи містобудування лежить законопроєкт №5655, згідно з яким, зокрема, державна реєстрація права на виконання підготовчих і будівельних робіт буде відбуватися виключно через електронну систему. Цей проєкт закону парламент планує розглядати в другому читанні вже у жовтні-листопаді 2021 року.