RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Гучне викриття позбавить Труханова шансів вийти сухим з води - Сергій Лещенко

На початку жовтня детективи НАБУ з САП повідомили про підозру 16 особам, мова йде про угруповання, яке займалося захопленням комунальної землі в Одесі. В результаті шість земельних ділянок загальною площею майже 16 га перейшли у приватну власність, а загальний розмір шкоди склав 689 млн гривень.

У своєму розслідуванні "Чесна політика" на 24 каналі журналіст Сергій Лещенко заявляє, що це серйозний удар по мафії.

За його словами, підозру висунули меру Одеси Геннадію Труханову, але вперше з ним олігарх і прокурорський "дах".

НАБУ і САП встановили, що одеську землю віддавали під забудову в обхід конкурсу. Різницю між ринковою ціною і фактичною віддавали "на хабарі", а натомість в Одеській міськраді приймалося рішення про надання землі в оренду. За версією слідства, члени угруповання отримували від забудовника реальну ринкову вартість (100-200 млн грн за кожну земельну ділянку). НАБУ встановило, що нових членів угруповання перевіряли із застосуванням поліграфа - ставили питання про приналежність або співпрацю з правоохоронцями.

"Масштаби операції "чисті руки" в Одесі вражають: 10 з 16, кому повідомили про підозру, є учасниками злочинної організації, інші - співучасники скоєння інших злочинів. Найцікавіше, що керівником злочинної організації, на думку НАБУ і САП, є місцевий олігарх Володимир Галантерник. Журналіст Юрій Бутусов назвав його "головним мафіозі Одеси". Людина без посади, в руках якого влада, силовики, бандити та фінансові потоки в регіоні", - розповідає Лещенко.

За словами журналіста, вплив Галантерника в Одесі визначальний, це він приймає всі рішення, на кого оформляти землі. Він є негласним власником будівельної компанії "Будова". Галантерник пов'язаний з кримінальним авторитетом на прізвисько "Ангел". А той - з Леонідом Мініним, міжнародним злочинцем, якого вважають "глобальною фігурою" на ринку незаконного трафіку наркотиків і зброї.

"У справі фігурує колишній прокурор Одеської області Олег Жученко. Він надавав "дах". Жученко проходить у справі НАБУ по операції з квартирами для прокуратури Одеської області. Він уклав угоду про надання співробітникам 40 службових квартир і однієї квартири на більш ніж 150 м2 для себе особисто в одному з ЖК "Бельетаж", - йдеться в розслідуванні.

"Ця справа - не перший гучний епізод по Труханову. Він уже під судом за аферу з заводом "Краян". Цю будівлю мерія викупила у 20 разів дорожче - за 185 млн. Крім Труханова, в справі "Краян" також фігурують знайомі прізвища місцевих чиновників у справі Галантерника", - зазначає журналіст.

За словами Лещенка, викриття оточення Труханова-Галантерника "майже не залишає йому шансів вийти сухим з води", а покарання злочинців "стане значним досягненням в боротьбі з топкорупцією".