RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Через блокування річного плану закупівель армію знову годуватиме скандальний монополіст "Військсервіс-Волонтер"

Міноборони досі не оголосило тендери на постачання продуктів та послуг харчування до ЗСУ, бо профільний комітет ВРУ й досі не погодив річний план відповідних закупівель. Як наслідок, МО вимушено продовжило дев’ять контрактів зі скандальним постачальником-монополістом "Військсервіс-Волонтер".

Про це йдеться на сайті Prozorro.

Зокрема, договори з "Військсервіс-Волонтер" Міноборони продовжили до 31 березня 2022. При цьому, МО знизило вартість закупівель за окремими контрактами.

Про небезпеку вимушеної співпраці МО зі скандальним монополістом "Військсервіс-Волонтер" попереджала народна депутатка Соломія Бобровська. Вона закликала міністра оборони Олексія Резнікова втрутитися у ситуацію та взяти її під особистий контроль. Бобровська, зокрема, й прогнозувала, що коли МО до кінця року не зможе оголосить закупівлі, то "дійде до абсурду" і контракти з "Волонтером" продовжать.

"Якщо міністр не візьме під свій особистий контроль департамент закупівель - цілком може повторитися історія попереднього року. Наприклад, в рамках харчування це буде знову монополіст, який буде покривати 80% забезпечення харчування ЗСУ – "Військсервіс-Волонтер". Тому що по інерції у грудні місяці, наприклад, не затвердять умови… А в січні місяці вони можуть або не оголосити конкурс, або взагалі довести до абсурду – взяти умови минулого року і заднім числом запустити ще раз процедуру на цей рік. Я б дуже хотіла, щоб саме міністр звернув на це увагу, бо крім харчування, мова про закупівлю мастил, палива, наметів, речового забезпечення і так далі, де фактично відкриваються нові кримінальні справи, де ми бачимо монополії і зв’язки між посадовцями й між виробниками", - сказала вона.

МО не може оголосити нові тендери без ухвалення річного плану закупівель Комітетом оборони ВРУ. А там нардепи вже двічі відмовилися його розглядати. 8 грудня питання зняли з розгляду взагалі. При цьому, ще минулого року оборонний комітет ВРУ навпаки критикував попереднє керівництво МО за монополізацію ринку харчування армії під компанію "Військсервіс -Волонтер" і навіть домігся звільнення профільного ексзаступника міністра оборони Ігоря Халімона.

Зараз, через лобіювання корупційних схем закупівлі послуг харчування у ТОВ "Військсервіс - Волонтер" Халімон отримав підозру від ДБР.

Нагадаємо, за даними військових і народних депутатів, "Військсервіс - Волонтер" постачав на фронт гнилі продукти й переморожене м’ясо за завищеними цінами. А також МО, за попереднього керівництва, в інтересах "Волонтера" змінювало умови контрактів, дозволяючи цьому постачальнику не оновлювати стратегічні запаси їжі ЗСУ й на фронті, зокрема.