RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Кадрові перестановки і оптимізація КМУ : кого можуть торкнутися

У Кабінеті міністрів відбулися перші кадрові перестановки з початку воєнних дій в Україні. За даними ряду джерел, найближчим часом варто чекати заміну ще декількох заступників деяких міністрів, а також керівників ОДА.

Так, представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомив про призначення Михайла Янчука заступником міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Також уряд призначив Ігоря Дегнеру главою держслужби України з питань праці. Крім того, Кабмін призначив Юрія Сотника першим заступником голови Державного агентства лісових ресурсів України, а Максима Александрова - заступником глави Держагентства України з кіно. Мельничук додав, що уряд звільнив Дмитра Сеника з посади заступника міністра закордонних справ і погодив звільнення Геннадія Лагути з посади голови Херсонської ОДА.

За даними джерел редакції, найближчим часом може статися звільнення ще декількох губернаторів областей, а також заміна деяких заступників міністрів. Зокрема, серед кандидатів на зміну називають губернатора Сумської і Запорізької областей. Також не виключають зміщення на посаду першого заступника глави Київської ОГА Олексія Кулеби, хоч в оточення губернатора в таку перспективу не вірять.

"Не думаю, що це правда. У нього хороші стосунки з ОП, з Кирилом Тимошенко. Причин звільнення я особисто не бачу. Та й на кого міняти? - немає у нас хорошої лавки запасних", - прокоментувало джерело, наближене до Кулеби.

Що стосується міністерств, то заміну можуть готувати першому заступнику міністра освіти і науки Андрію Вітренку, який паралельно є депутатом Київської міськради. На його місце в ОП розглядають декілька кандидатів, серед яких, ректор Житомирської політехніки Віктор Євдокимов, а також ректор Маріупольського державного університету Микола Трофименко. Очікується, що його досвід в питаннях евакуації учбового закладу, налагодження його роботи в іншому регіоні країни корисний і під його початком може бути масштабований.

Ще одним кандидатом на посаду зама міністерства освіти нібито є депутат КМДА Алла Шлапак, і пояснюють таку вірогідність тим, що вона близький соратник нардепа Миколи Тищенко.

За даними редакції, в ОП також йде підбір кандидата на посаду міністра енергетики. Звучать прізвища Ігоря Сироти (генеральний директор "Укргідроенерго"), Володимира Кудрицкого (глава НЕК "Укренерго") і Юрія Бойка (був тво міністра в 2021).

З метою оптимізації бюджетних ресурсів, в ОП готують і скорочення міністерств - Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів може влитися до Міністерства енергетики. А Міністерство аграрної політики і продовольства планують знову спростити, передавши його функції Міністерству економічного розвитку і інновацій.

Нагадаємо, 14 червня Кабмін погоджував звільнення Сергія Осадчука з посади голови Чернівецької обласної державної адміністрації.