RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

"Слуги народу" готують закон про контроль за ЗМІ, як у Росії - екснардеп

Депутати від фракції "Слуга народу" готують закон, який може перетворити Україну на аналог Росії у питанні контролю над ЗМІ.

Про це розповів у своєму Telegram-каналі екснардеп Борислав Береза.

Він уточнив, що закон стоїть на порядку денному 30 серпня, і "якщо його ухвалять, то це дасть можливість владі закрити рота будь-якому ЗМІ або блогеру".

Береза звернув увагу, що речник парламенту Руслан Стефанчук лобіював цей закон за допомогою маніпуляцій, заявивши, що текст "отримав підтримку інститутів Європейського союзу".

"Це брехня та маніпуляція. По-перше, ЄС підтримує ідею нового закону про ЗМІ, а не сам закон. По-друге, нещодавно голова представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас сказав: "Ми зараз проводимо оцінку цього закону разом із Радою Європи, і сподіваюся, що ми матимемо готовність дати цю рекомендацію до кінця вересня. Це говорить про те, що закон про ЗМІ потрібен, але європейці не дали своїх висновків, тому що не знають, що туди напхали наші законодавці", - зазначив він.

У "Слузі народу", як вважає Борислав Береза, хочуть забезпечити за допомогою цього закону контроль за інформаційним простором, як у Росії, через підконтрольну Офісу президента Нацраду.

Також він зазначив, що ст. 66 закону суперечить Європейській конвенції про транскордонне телебачення та обмежує поширення на території України каналів з ліцензіями ЄС: DW, France 24, ВПС та інші.

"Держави Європейського союзу взагалі не регулюють контент онлайн-медіа і в жодному регулятивному документі ЄС не згадують онлайн-ЗМІ. Таке є в Росії. І хочуть запровадити в Україні", - наголошує ексдепутат.

Також він зазначив нюанс зі списком повноважень Нацради, який "не є вичерпним": "це запустить різні тлумачення, які дають Нацраді можливість маніпулювати. А якщо згадати, що Нацрада у нас не незалежна, то зрозуміло, як це буде виглядати".

"Про що бреше і маніпулює спікер ВР? Тому що йому поставили завдання прийняти цю ганьбу. І він розуміє: якщо чекатиме на рекомендації європейців, то отримає розгромні висновки. Тому і поспішає. Цей законопроект у такому вигляді приймати не можна. Це крок до Росії і кожен, хто віддасть за нього свій голос, - це зрадник, як Ковальов!Ми боремося зараз проти того, щоб Україну перетворили на Росію, але саме такі законопроекти це й роблять!За це голосувати не можна!І жити в країні з таким законом я не бажаю!", - наголосив Борислав Береза.

Як повідомляв "Апостроф", раніше у податковому комітеті Верховної Ради підтримали популістський закон про регулювання цін.