RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

"Битва" України проти РФ в Гаазі: опубліковано важливе рішення Ради Європи щодо Криму

Рада Європи 4 травня опублікувала англомовну версію рішення Комітету міністрів Ради Європи (КМРЄ) щодо Криму.

Переклад тексту рішення наводить видання "Європейська правда".

Рішення складається з 11 пунктів, в яких, зокрема, міністри повторно засудили анексію Криму і Севастополя та закликали РФ дотримуватися права людини в Криму, розслідувати випадки порушень прав людини в Криму.

Міністри закликали скасувати незаконне рішення суду щодо заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, надати доступ правозахисним органам Ради Європи на Кримський півострів, створити безпечне та сприятливе середовище для місцевих і міжнародних засобів масової інформації, правозахисників та неурядових організацій.

Також в Раді Європи виступили за повторний візит комісара Ради Європи з прав людини у Криму – в останній раз він був там у вересні 2014 року.

Крім того, КМРЄ вирішив повернутися до питання про ситуацію в Україні восени з перспективою прийняття комплексного рішення.

Журналіст Сергій Сидоренко підкреслює, що це рішення означає: Крим залишається частиною нашої держави, але відповідальність за дотримання прав людини є обов'язком Росії, яка контролює "де-факто владу" на території півострова.

Крім цього, він зазначив, що, хоч Рада Європи юридично не пов'язана з Судом ООН, але, з досвіду, гаазький суд бере до уваги позицію інших міжнародних інститутів і посилається на них у своїх рішеннях. Зокрема, на рішення органів у структурі РЄ.Тому це рішення допоможе Україні на суді в Гаазі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше український юрист вказав на важливі моменти тексту постанови Міжнародного суду ООН в Гаазі за позовом України проти Росії.