RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Нацбанк остаточно виграв суд на 2 млрд у Коломойського

НБУ і ПриватБанк виграли у пов'язаних з українським олігархом Ігорем Коломойським компаній суди, через які вони хотіли зняти з себе зобов'язання по кредитах рефінансування.

Про це повідомляє видання "Новий час".

Так, Національний банк і ПриватБанк виграли судову справу за позовами Нікопольського феросплавного заводу і кіпрської компанії "Тровелко Холдінгз Лімітед", які вимагали через суд звільнити їх від зобов'язань на суми 2,6 мільярда гривень і 143 мільйони гривень відповідно з рефінансування, які НБУ видав ПриватБанку .

"14 травня 2019 року Велика Палата Верховного Суду поставила крапку в справах №№ 910/16 744/17, 910/16 979/17 за позовами майнових поручителів, пов'язаних з колишніми власниками ПриватБанку, за кредитами рефінансування, до НБУ і ПриватБанку про зобов'язання регулятора списати кошти з кореспондентських рахунків банку для погашення заборгованості за рефінансуванням і зобов'язаннями ПриватБанку погасити заборгованість перед НБУ", - повідомив юрист Нацбанку.

У той же час "Тровелко Холдінгз Лімітед" в якості забезпечення боргів ПриватБанку по рефінансуванню передало в іпотеку для НБУ нерухомість вартістю 143,3 млн гривень.

Метою зазначених позовів, яких всього було подано близько 30, є звільнення від відповідальності не тільки юросіб, пов'язаних з колишніми власниками банку, які передали належне їм майно в заставу НБУ, але і фінансового поручителя - Коломойського. Зазначена категорія справ розглядалася судами всіх інстанцій починаючи з 2017 року.

"Відзначимо, що Господарський суд Києва і Київський апеляційний господарський суд спочатку задовольняли всі подібні позови і тільки після того, як Касаційний суд в складі Верховного Суду висловив правову позицію в підтримку НБУ і ПриватБанку і скасував попередні судові рішення, Північний апеляційний господарський суд також став на сторону регулятора", - відзначили юристи НБУ.

Після цього майнові поручителі, враховуючи правові позиції апеляційного та касаційного судів, спробували оскаржити відповідні рішення, звернувшись на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

"Однак і Велика Палата підтримала НБУ і ПриватБанк, відмовивши в задоволенні касаційних скарг майнових поручителів, пов'язаних з колишніми власниками банку. З огляду на положення господарського процесуального законодавства, правові позиції Верховного Суду є обов'язковими для судів всіх інстанцій в подібних суперечках", - додали юристи.

Як повідомляв "Апостроф", олігарх Ігор Коломойський планує найближчі п'ять років жити в Україні.