RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

​Суд прийняв рішення по екс-главі генштабу ЗСУ, якого звинуватили в державній зраді

24 травня Київський апеляційний суд на засіданні звільнив з-під варти генерал-полковника Володимира Заману.

Про це повідомив сам Замана в Facebook.

"Генерал-полковник Володимир Замана на свободу, тільки що Апеляційний суд скасував рішення Печерського суду і звільнив генерала", - зазначено в повідомленні на його сторінці.

Як повідомили "Українській правді" в Генпрокуратурі, Заману відпустили тому, що захист екс-начальника Генштабу вважає, що ризики, які стали підставою для його арешту, змінилися після завершення розслідування.

"Підставами для прийняття такого рішення стали, в тому числі, доводи сторони захисту про зміну ризиків... в зв'язку з оголошенням Головною військовою прокуратурою про закінчення досудового розслідування", - відзначили в ГПУ.

Серед передбачених законом ризиків, які можуть бути підставою для арешту, є приховування від правоохоронців, знищення, приховування або перекручення доказів, незаконний вплив на інших фігурантів, перешкоджання слідству чи вчинення інших правопорушень.

Прокуратура каже, що ретельно вивчить всі інші підстави після проголошення судом повного тексту постанови апеляційного суду, який відбудеться 29 травня.

Володимир Замана раніше займав посади командувача Військово-Морських сил ЗСУ, а також начальника Генерального штабу ЗСУ (18.02.2012 - 19.02.2014). В день звільнення його з посади начгенштабу що був у той час президент України Віктор Янукович своїм указом призначив його заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

22 лютого 2014 року Верховна Рада призначила Заману уповноваженим з контролю за діяльністю Міноборони України. Обіймав він цю посаду до червня 2014 року.

Як повідомляв "Апостроф", Замана був затриманий 25 лютого 2019 року. Йому повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111 КК України - державна зрада. Замана підозрюється в цілеспрямованому скорочення чисельності збройних сил і військкоматів, що ускладнило мобілізацію після початку збройної агресії Росії на сході України.