RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Справа полковника ЗСУ, який працював на бойовиків: дружина розкрила засекречену СБУ інформацію

Шевченківський суд Києва 5 серпня заслухав вільні показання і почав допит дружини полковника ЗСУ Івана Без’язикова, звинуваченого у державній зраді і участі у терористичній організації.

Про це повідомляє "Судовий репортер".

Маргарита Без’язикова розповіла суду, що ДНР відпустила її чоловіка в обмін на двох жінок. Після звільнення представники СБУ заборонили їй розповідати про це.

У 2014 після викрадення чоловіка Маргарита звернулась у правоохоронні органи, а також спілкувалася з командиром 8 армійського корпусу Петром Литвином, тодішнім начальником Генштабу Віктором Муженком. Останній, за словами жінки, у грудні 2014 пропонував обміняти Без’язикова на російського офіцера, майора російської розвідки на прізвище Бондарук (позивний "Золотой").

Муженко сказав Маргариті подзвонити Захарченку і запитати, чи можливий обмін. Зі слів жінки, на дзвінки та СМС телефон Захарченка не відповідав. Також вона зверталась неофіційно до нардепа Оксани Білозір і офіційно – до нардепа Павла Кишкаря та постійно спілкувалася із працівником ГУР Міноборони.

"В СБУ мені не давали нормальних порад, як мені спілкуватися з бойовиками тими. Мені казали, щоб я з ними переписувалася, вела цю розмову. Я не дуже хотіла. Це було дуже важко. Тому я часто зверталася до Ігоря Анатолійовича (працівник ГУР МО)", – розповіла Без’язикова.

"1 вересня вони (бойовики) вийшли на мою сестру… на її сторінку "Вконтакте". Писали вони, потім написав мій чоловік… Тоді вона ще була неповнолітня, навчалася в школі. Написав: "Нужно поговорить с твоей сестрой"… Мені чоловік написав: "Я живой, я в плену". Після цього почали писати, що я не маю нікому розповідати, що на мене вийшли", – розповіла жінка.

За наполяганням бойовиків вона кілька разів міняла телефони і сім-карти.

"Потім мені чоловік подзвонив сам. Я відчула, що він дуже побитий, голос дуже змінений. Сказав, що сестра змінила прізвище і бойовики не могли знайти її, щоб написати… Взагалі я просила, щоб давали йому дзвонити, тому що мені було важливо почути, що він живий… Часто я бачила, що пише не чоловік, писали і вночі. Було дуже добре зрозуміло в деяких моментах, що то не є мій чоловік, тому що писали нецензурні слова, мій чоловік таких не вживає… Одного разу я запитала, як звати кицьку в нас… Мені почали грубить в цій переписці… Я зрозуміла, що це не є мій чоловік. Він дуже любив цю кицьку… І в СБУ мені сказали, щоб я була чемною, бо коли я починаю дерзить, то вони можуть нашкодити моєму чоловіку", – сказала Маргарита Без’язикова.

У травні 2015 року із полоненим Без’язиковим обірвався зв’язок. Уже тоді ходили чутки про можливу зраду полковника і його дружина мала розмову з замглави адміністрації президента Андрієм Тарановим і той це все спростовував. Оскільки допомогти у пошуках чоловіка ніхто не міг, то Маргарита подзвонила бойовику Басуріну, який пообіцяв дізнатися. Телефон їй дали волонтери, чиїх імен вона не пам’ятає. В кінці 2015 року контакт відновився і Без’язиков повідомив, що тут він більше не потрібен і з цими людьми можна домовитися.

"Він з рук в руки переходив, до інших групіровок. Вони владу відбивали один в одного. І в подвалі був, і побитий був, четверо суток не помили одного разу, коли води не давали. Але ці вже більш-менш адекватні. Він працював на кухні", – розповіла свідок. Без’язиков дав дружині номер Ніколая, з яким можна поговорити з приводу обміну.

"Я подзвонила цьому Ніколаю. Він сказав, що їм не потрібен мій чоловік і попросив мене приїхати і його забрати. Я сказала, що я туди не поїду, тому що я боюсь. Сказав: "приезжайте и посмотрите, как у нас тут все цветет и пахнет, никто Вас не тронет". Я повідомила в СБУ", - розповіла жінка.

Координатор групи обміну полоненими "Патріот" Олег Котенко запропонував, щоб замість Маргарити поїхала мати полковника, мовляв, стару жінку вони чіпати не стануть. Але Ніколай, почувши це по телефону, відмовився. Пізніше Ніколай сказав, що ДНР погодилась обміняти Без’язикова на двох жінок.

Одного ранку Без’язиковій прийшло СМС від Ніколая з даними двох жінок на обмін. Обох кандидаток звали Світлана. Одна утримувалася у Львівській області, а інша в Краматорську.

Після звільнення працівники СБУ заборонили розголошувати, як саме це сталося і сказали посилатись на секретну спецоперацію: "Щоб я нічого зайвого не сказала, що я маю подякувати Службі безпеки і президенту. Що за участі президента це відбувалося нібито – сказати це мала журналістам… Я не могла сказати, що був якийсь обмін".

Після зустрічі з президентом Порошенком подружжя Без’язикових також зустрілося з головою СБУ Грицаком. "Він сказав: "Ви молодець, що доклали стільки зусиль, щоб звільнити свого чоловіка. Далі я не знаю, що це було, я не зрозуміла розмову… на той момент. Він сказав, якщо мій чоловік буде цибати, цитую дослівно, то на нього управа найдеться. Я попросила пояснити, що він має на увазі, бо я не розумію. Він сказав: "Ви дуже розумна і все зрозуміли і чоловіку поясніть". Він ще сказав, що їм не потрібний ще один, що буде як Савченко казати, що хоче стать президентом", – розповіла Маргарита.

Суд закінчить допит у наступному засіданні – 6 вересня. Також адвокат попросив виписати повістки ще на низку свідків. Зараз у справі триває допит свідків захисту. Докази обвинувачення вже досліджені.

Суд продовжив Івану Без’язикову строк тримання під вартою на 2 місяці без визначення застави – до 3 жовтня. Як відомо, у червні цього року Конституційний суд вирішив, що до звинувачених у державній зраді можна застосовувати більш м’які запобіжні заходи. Крім того, стало можливо оскаржити ухвалу про продовження запобіжного заходу до винесення вироку.

4 липня 2019 Без’язиков подав апеляційну скаргу на продовження йому запобіжного заходу. 18 липня Київський апеляційний суд повернув матеріали в суд першої інстанції для належного оформлення. Суд вказав на відсутність копії обвинувального акту, розписки про отримання обвинуваченим копії останньої ухвали про продовження запобіжного заходу, даних про захисників обвинуваченого та прокурора, даних, які характеризують особу обвинуваченого, без яких суддя не може приступити до перевірки апеляційних скарг.

За версією прокуратури, у полоні Без’язиков пішов на співпрацю з терористами і був заступником начальника відділу військової розвідки ДНР.

Без‘язикову загрожує до 15 років позбавлення волі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше суд прийняв рішення по екс-главі генштабу ЗСУ, якого звинуватили в державній зраді.