RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Суд в Росії виніс жорсткий вирок кримським татарам: подробиці та фото

У вівторок, 12 листопада, в Росії Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив до ув'язнення шістьох кримських татар - фігурантів ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір".

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Радіо Свобода".

Так, Мусліма Алієва було засуджено до 19 років ув'язнення, Інвера Бекірова - 18 років, Еміра-Усеїна Куку – 12 років, Вадима Сірука – 12 років, Арсена Джеппарова – 7 років і Рефата Алімова – 8 років. Суд постановив, що відбуватимуть вони покарання в колонії суворого режиму.

Слід зазначили, що прокурор просив у судді покарання для кримських татар у 98,8 років позбавлення волі загалом, зокрема по 20 років позбавлення волі для Мусліма Алієва та Інвера Бекірова та по 15 – для Еміра-Усеїна Куку і Вадима Сірука.

На засіданні були присутні більше сотні людей, які підтримували обвинувачених. Зокрема у суд приїхав генконсул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський та представники Amnesty International.

Затримали обвинувачених ще у 2016 році у Ялті в окупованому Криму. Їх звинуватили у причетності до діяльності ісламської організації "Хізб ут-Тахрір". Ця організація закликає до об'єднання всіх мусульманських країн мирним шляхом. В Росії вона заборонена та названа "терористичною" з 2003 року. Адвокати затриманих вважають справу переслідуванням за релігійною ознакою і вказують, що міжнародне право забороняє запроваджувати на окупованій території законодавство держави-окупанта.

Міністерство закордонних справ України закликає Росію звільнити фігурантів ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір".

Як повідомляв "Апостроф", 18 червня суд в російському Ростові-на-Дону виніс вирок кримським татарам у сімферопольській "справі Хізб ут-Тахрір". Вони отримали від 17 до 12 років позбавлення волі.