RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Суд заарештував Андрія Антоненко: як проходив і виглядав процес

Печерський районний суд Києва заарештував на два місяці головного підозрюваного у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета - музиканта і військового Андрія Антоненко.

Про це повідомляє ресурс LB.ua.

Таке рішення оголосив суддя Сергій Вовк. Адвокат заявив йому відвід, але клопотання захисту відхилила інша суддя Світлана Шапутько. Запобіжний захід діє до 8 лютого 2020 року.

"Цей же слідчий суддя вирішував питання запобіжного заходу фігурантам кримінальної виробництва. На нашу думку, він сформував певне уявлення про їх причетність (до злочину - ред.), оскільки прийняв рішення про обрання запобіжного заходу (Яні Дугарь - ред.). Через це ми вважаємо, що слідчий суддя більше не є неупередженим, тому і був заявлений цей відвід", - пояснив спробу відводу Вовка адвокат Костянтин Татарченко.

Під час розгляду клопотання захисту Антоненко заявив, що до затримання взагалі не знав, хто такий Павло Шеремет, а у вечір перед вбивством взагалі був у Ворзелі під Києвом.

"Був у лазні в Ворзелі, а потім шукав приміщення для концерту", - сказав Антоненко.

Він підкреслив, що чоловік на відео, якого слідство назвало підозрюваним у вбивстві журналіста Шеремета, не він.

"Звичайно, що це не я", - заявив Антоненко.

Відзначають, що станом на 23:20 Антоненко привели в зал суду. Прокурор просив суддю долучити до матеріалів справи протоколи огляду частини вибухового пристрою, протоколи допиту свідка тощо. Адвокати були проти, посилаючись на те, що допити свідків треба досліджувати безпосередньо в суді і ці матеріали не мають значення для цього розслідування. Суддя погодився зі стороною захисту та відмовив у задоволенні цього клопотання прокуратури.

Адвокат Антоненко Станіслав Кулик подав клопотання про те, щоб суд викликав на допит двох свідків - Єрмілова Олексія і Єрмілову Марину, які за його словами, були з Антоненко в день загибелі Шеремета.

Інший адвокат - Костянтин Татарченко - просив про допит лікаря-хірурга Горбівця, який, за його словами, робив операцію Антоненко.

"Звинувачення провело комплекс слідчих дій, встановивши, як на це посилається міністр Арсен Аваков, за зовнішнім виглядом, за характерною ходи, кульгавості, що до цього (злочину - ред.) причетний наш клієнт. Тому може бути допитаний цей свідок", - сказав він.

Адвокат Кулик також клопотав про оголошення перерви в засіданні.

Суддя Сергій Вовк відмовив у допиті цих свідків, а також не захотів оголосити перерву, посилаючись на безперервність процесу.

Прокуратура клопотала перед судом про арешт Антоненко. Сторона захисту повністю заперечувала проти підозри або звинувачення, наголошуючи, що ніяких доказів причетності Антоненко до злочину в матеріалах немає.

За словами адвоката Станіслава Кулика, в підозрі йдеться, що Антоненко, Кузьменко і Дугарь разом з невстановленими особами спланували злочин. Хоча хто ці невстановлені особи і яку роль вони грали в цьому процесі, не вказано.

"В результаті зробив ряд дій по створенню організованої групи..." - зачитав адвокат цитату з підозри.

"Який саме ряд дій сторона звинувачення вказує? Чому в такому серйозному звинуваченні немає цих дій?" - додав він.

Сам Антоненко заявив, що подібні звинувачення в його бік є образою для нього і його сім'ї.

"Я - єврей, у мене дід - польський єврей. Своїм висновком ви образили мене і мою сім'ю", - сказав він в судовому засіданні.

Він також сказав, що взагалі не знайомий з Яною Дугарь.

Як повідомляв "Апостроф", захисник підозрюваної в закладення вибухівки під авто журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко Владислав Дебош каже, що в словах його підзахисної, якими оперує наслідок, "немає нічого злочинного".