RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Що ще хоче скасувати КС: топ-чиновник розкрив плани суду і назвав єдиний вихід

Глава національного Національне агентство з протидії корупції (НАЗК) Олександр Новіков стверджує, що Конституційний суд України, який своїм рішенням скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, планує скасувати Вищий антикорупційний суд, а також закони про мови і земельну реформу.

Про це він заявив в коментарі виданню "Бабель".

За його словами, єдиним виходом зі сформованої ситуації може стати лише реформування Конституційного суду, тому що його рішення не можна оскаржити і не можна заборонити.

"Зараз у КС в планах скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мови, про земельну реформу, тому я не бачу іншого шляху", - зауважив Олександр Новіков.

Змінити позицію щодо прийнятого рішення може новий склад Конституційного суду, згідно зі статтею 91 Закону про КС. Але для цього парламент повинен прийняти закон про те, яким чином його буде сформовано.

"Тоді це означає зміни в Конституцію, оскільки КС - це конституційний орган і його не так легко реформувати", - підкреслив голова НАЗК.

При цьому Новіков зазначив, що якщо судова гілка влади не буде служити суспільству, то хоч би які рішення приймав парламент, нічого не матиме сенсу.

"Зараз судова влада і КС фактично порушили Перший розділ Конституції, який гарантує, що найвищою соціальною цінністю є людина і громадянин. Це унікальний випадок, коли орган, який повинен захищати конституційний лад, його руйнує", - стверджує голова НАЗК.

Як повідомляв "Апостроф", президент України Володимир Зеленський на позачерговому засіданні РНБО заявив, що рішення Конституційного Суду про неконституційність окремих положень антикорупційного законодавства буде перешкоджати втіленню в життя результатів місцевих виборів