RU  UA

Це відбувається вперше: озвучено тривожний прогноз щодо наслідків рішення КС для України

Рішенням про визнання неконституційними норм про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування Конституційний суд (КС) поставив під сумнів всю систему електронного декларування, що є неприпустимим.

Про це в ефірі Апостроф Live заявив голова Конституційного суду України в 2018-2019 роках Станіслав Шевчук.

Він зазначив, що мотивація цього рішення КС дуже специфічна, її навіть не можна назвати мотивацією як такою. Екс-глава КС наголосив, що вперше з таким стикається.

"Коли я став головою суду, основна ідея була в тому, щоб добре писати мотивацію, щоб пояснювати суспільству причини, мотиви, на що посилається суд, щоб пояснити це рішення. Суд має це рішення, воно має бути зрозуміло суспільству", - пояснив Шевчук .

Він додав, що неясність в тому, що суд говорить про необхідність захисту судової влади, її незалежності, і це зводиться в абсолют.

"У нас судді хто - недоторкана каста? Тут дуже специфічний момент: говорячи про судах, щоб НАЗК не здійснювало щодо їх контрольних функцій, вони по суті скасовують повноваження НАЗК широкого спектра для всіх державних службовців. Це взагалі неприпустима діяльність", - сказав Шевчук .

На його думку, якби навіть можна було погодитися з мотивацією в частині судів, то КС повинен був написати резолюцію, що повноваження НАЗК не стосуються тільки судів, а на інших поширюються. Для цього в практиці суду є такі формулювання: "в аспекті" або "в цьому моменті", або "відповідно". А виходить так, що Конституційний суд обрізав повноваження НАЗК і по суті поставив під сумнів всю систему електронного декларування, що є неприпустимим.

"Після того, як НАЗК на чолі з новим головою Олександром Новіковим активно почало працювати в цьому напрямку і щодо суддів КСУ були складені протоколи і передано в НАБУ на предмет порушення кримінальних справ - це виглядає так, що суд прискорюється саме в контексті цих подій. Це виглядає, як якась помста Конституційного суду щодо НАЗК", - говорить колишній глава КС.

Шевчук наголосив, що в правовій державі так бути не може, це неприпустимі речі - переводити особисті образи на державні установи.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Конституційний суд робить неприпустимі речі - екс-глава суду Станіслав Шевчук.