RU  UA

Під питанням не тільки безвіз: дипломат пояснив, чим загрожує Україні скандальне рішення КС

Через рішення Конституційного суду (КС) про визнання неконституційними норм про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, наша країна може не тільки втратити безвіз, під загрозу поставлено відносини України з Заходом в цілому.

Таку думку в ефірі Апостроф Live висловив юрист-міжнародник, дипломат і громадський діяч Вадим Трюхан.

"Я думаю, що наслідки цього рішення Конституційного суду будуть набагато ширші, ніж проста зупинка або призупинення безвізового режиму Україна-ЄС. Насправді, у тих, хто ініціював це рішення, а це як проросійські політики, так, на мою думку, і політики, які сидять у фракції "Слуга народу", була мета згорнути взагалі співпрацю України з Заходом", - сказав юрист.

Трюхан уточнив, що йдеться і про Міжнародний валютний фонд, і про Сполучені Штати Америки, і про Європейський Союз.

"Я звернув увагу на те, що навіть міністр закордонних справ Кулеба, який завжди публічно висловлюється дуже стримано, на сьогоднішній прес-конференції сказав, що, на його думку, ще немає прямих підстав для призупинення безвізового режиму. Але вони з'являться, якщо не буде усунена та ситуація, яка виникла після рішення КСУ. Це безпрецедентно жорстка заява для дипломата, яка свідчить про те, що у владі вже розуміють, що гра виходить за межі керованості", - додав він.

Також Трюхан згадав пост на Facebook Олексія Данилова - секретаря РНБО. Хоча він прямо не назвав Конституційний суд України в ситуації, що склалася, але між рядків читалося, що він особисто дуже стурбований цією ситуацією.

Він додав, що зараз проходить позачергове або термінове засідання РНБО. Ситуація дуже тривожна.

"Насправді мова йде про широкомасштабний наступ проросійських реваншистських сил. Відповідно, в світі вже бачать цю ситуацію. Навіть вийшла серйозна критична стаття в Financial Times, а це, як відомо, одне з найбільш шанованих видань в світі, де йдеться про те, що вже виникають сумніви в здатності президента Зеленського проводити або продовжувати курс реформ", - сказав юрист.

Він висловив думку, що якщо президент Володимир Зеленський зараз не зможе вольовим зусиллям змінити цю ситуацію, на Україну чекають дуже тривожні і дуже непрості часи.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Якщо Зеленський не стукне кулаком по столу, на Україну чекатимуть важкі часи - дипломат.