RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Україна може втратити безвіз через скандальне рішення КС: ексклюзивний документ

Європейська комісія може розпочати механізм тимчасового припинення дії безвізового режиму для України після винесених Конституційним судом України рішень щодо скасування антикорупційних повноважень НАЗК, неконституційності окремих положень Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" та інших.

Про це йдеться у відповіді представника України при ЄС Миколи Точицького на запит віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Кабінету Міністрів України Ольги Стефанішиної, який опинився в розпорядженні "Апострофу" із джерел в Кабміні.

За неофіційною інформацією з Єврокомісії, "Рішення Конституційного суду України № 13-р/2020, яке скасувало ключові антикорупційні повноваження НАЗК, кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є достатньої підставою для початку запуску Європейською Комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму", - йдеться у документі.

Як відомо, 27 жовтня Конституційний суд України оголосив скандальне рішення по електронних деклараціях - кримінальна відповідальність за недостовірне декларування визнана неконституційною.

Депутати, які зверталися до КС з проханням визнати статтю незаконною, вказували на те, що згідно з чинним законодаством в електронну декларацію слід вносити дані не тільки про себе, а й про членів сім'ї, які проживають з декларантом. У зв'язку з цим декларанта можуть притягнути до відповідальності, якщо треті особи нададуть неточну або недостовірну інформацію. Саме це стало підставою поставити під сумнів цю статтю закону.

Як повідомляв "Апостроф", Конституційний суд України позбавив Національне агентство з питань запобігання корупції доступу до державних реєстрів. Таким чином КСУ фактично заблокував реалізацію результатів місцевих виборів в Україні, які пройшли 25 жовтня. Це стосується призначення на посади голів обласних, районних рад та їх заступників.