RU  UA

Мова йде про сотні мільярдів: як рішення КС може вдарити по українській економіці

Через рішення Конституційного суду, яке скасовує кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, міжнародні партнери можуть закрити доступ Україні до дешевих запозичень, що неминуче призведе до дефолту.

Таку думку в ефірі Апостроф Live висловив юрист-міжнародник, дипломат і громадський діяч Вадим Трюхан.

За його словами, рівень кредиторської заборгованості України настільки високий, а бюджетна ситуація настільки важка, що без зовнішніх запозичень Україна не зможе уникнути дефолту. За різними оцінками, мова йде про 250-300 млрд гривень дефіциту на наступний бюджетний рік.

"А що таке дефолт - це зупинка будь-яких інвестиційних проектів на 5-10 років, це зубожіння населення. Це взагалі може призвести до хлібних бунтів. Ситуація в країні може стати абсолютно некерованою. Вона зараз умовно керована, а за таких умов вона стане абсолютно некерованою", - підкреслив Вадим Трюхан.

Детальніше про те, чому на рішення Конституційного суду повинна бути жорстка реакція президента читайте в матеріалі "Апострофа": Якщо Зеленський не стукне кулаком по столу, Україна чекатимуть важкі часи - дипломат