RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

В КСУ жорстко відреагували на указ Зеленського щодо Тупицького: перші подробиці

У Конституційному суді України закликали президента України Володимира Зеленського терміново скасувати указ про відсторонення глави суду Олександра Тупицького з посади.

Про це повідомляється на сайті КСУ.

В КСУ заявили, що президент перевищив свої повноваження і порушив ряд статей Конституції. Зокрема, Зеленського звинуватили у втручанні в роботу КСУ і в тому, що він заважає суду виконувати свої обов'язки.

Відзначається, що Конституція України не наділяє президента правом "відсторонення від посади судді Конституційного Суду України". Більш того, Конституція України взагалі не передбачає можливості відсторонення судді Конституційного Суду України з посади.

На думку КСУ, указ про відсторонення Тупицького є виходом за межі конституційних повноважень президента. Крім того, Зеленський застосував до судді КСУ заходи забезпечення кримінального провадження, який відповідно до Конституції та законів України не може бути застосований до суддів Конституційного Суду України.

"Виходячи з цього, суддя Конституційного Суду України А. Тупицький зобов'язаний продовжувати виконувати свої службові обов'язки відповідно до Конституції України та Законом України "Про Конституційний Суд України", а Президент України - негайно скасувати свій Указ 607/2020 від 29 грудня 2020 року" , - сказано на сайті КСУ.

Як повідомляв "Апостроф", 28 грудня Офіс генпрокурора звернувся до Зеленськоuj з клопотанням про відсторонення глави КСУ, проти якого ДБР відкрило кримінальне провадження за держзраду.

Про варіанти виходу з конституційної кризи читайте в матеріалі "Апострофа": Є три варіанти виходу з конституційної кризи імені Тупицького - експерт.