RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

КСУ зробив нову заяву про відсторонення Тупицького: документ

Конституційний суд України у вівторок, 5 січня, виступив з новою заявою щодо відсторонення від посади голови КСУ Олександра Тупицького, в якій наголосив на своїй незалежності і недоторканності, а також закликав усі органи державної влади дотримуватись основного закону України і не втручатись у роботу суду.

Про це йдеться в заяві зборів суддів Конституційного Суду України, оприлюдненій на сайті КСУ.

У вівторок, 5 січня, судді Конституційного Суду України провели збори, на яких розглянули ситуацію, що склалася у зв’язку з виданням президентом Володимиром Зеленським указу про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького від посади.

"Суддя Конституційного суду України здійснює свої повноваження, керуючись Конституцією та Законом України "Про Конституційний суд України", на засадах верховенства права (частина перша статті 24 закону "Про Конституційний суд України"), - йдеться в заяві.

Судді КСУ звернули увагу на неприпустимості недодержання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції України, що може призвести до блокування роботи КСУ, яке унеможливить здійснення конституційного контролю з метою забезпечення верховенства Конституції України, утвердження прав і свобод людини.

Про виконання указу президента чи відсторонення Тупицького в документі не йдеться.

Детальніше про те, якими можуть бути наслідки рішення президентом Зеленським конституційної кризи читайте в матеріалі "Апострофа": Є три варіанти виходу з конституційної кризи імені Тупицького - експерт.