RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Продовжуємо жити в СРСР: відома письменниця розповіла про використання в Україні законів, прийнятих ще за часів Сталіна

Багато норм українського законодавства були прийняті ще за Йосипа Сталіна і вже давное не відповідають вимогам сучасності, уповільнюючи розвиток країни.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла українська письменниця Оксана Забужко.

"Ми навіть не усвідомлюємо те, як часто користуємося законами, прописаними, вибачте, ще товаришем Сталіним. Молодше покоління взагалі цього не знає, ось у чому жах і головна маніпуляція - ставка на те, що з часом до тоталітарного права звикають і суспільство починає сприймати його як природну норму. Як у відомому експерименті з мавпами, яких обливали водою, коли вони лізли за бананом, - врешті-решт в клітці не залишилося жодної мавпи, яку облили, всі були нові, але жодна з нових уже й не пробувала лізти за тим бананом, його нібито й не бачили. Так і ми не бачимо, до якої міри продовжуємо жити в СРСР", - зазначила Забужко.

За її словами, Україна терміново потребує правової реформи і перегляду безлічі актів і норм практично в усіх сферах.

"Наприклад, коли ви йдете в басейн, як думаєте, чому вам потрібна довідка від гінеколога і дерматолога? Ніде за західним кордоном такого не потрібно - ви платите 2 євро і йдете в будь-який басейн. Наші нові басейни побудовані за тією ж сучасною технологією, з фільтрацією та постійною подачею води, тобто нормальні начебто басейни, такі ж, як на Заході. Але у нас ви не можете просто зайти з вулиці і піти плавати, ні! Вам потрібна довідка від дерматолога і гінеколога, тому що санепідемстанція вимагає. А чому? Та тому, що цей закон був прийнятий ... в 1930 році! "- зазначає письменниця.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Донбас давно почали "відокремлювати" від України, нас замітали під поребрик - Оксана Забужко.