RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Сходять з розуму від безкарності: в Україні вказали на важливі моменти зі створенням "Національних дружин"

Створення "Національних дружин" і діяльність подібних організацій можлива тільки в умовах повної безкарності радикалів і може призвести до популяризації ідей неонацизму.

Про це у колонці для "Апострофа" розповів відомий український правозахисник Володимир Чемерис.

"Але потрібно розуміти, що тут питання не в конкретно "Національній дружині" і навіть не в С14, які просто сходять з розуму від безкарності, тому що розуміють, що можуть напасти на будь кого, і їм за це нічого не буде. Питання в тому, що в Україну вже прийшов нацизм, і частина людей це сприймає", - зазначив Чемерис.

У держави достатньо можливостей, ресурсів - і законних і силових - для того, щоб припинити те, що відбувається, але вона не поспішає щось робити, адже такі організації вигідні.

"Коли поліцейський буде нападати на людину і бити її, розганяти мітинги, то це буде викликати осуд, в тому числі з боку західних партнерів, від яких наша влада досить залежна. Але коли нападають представники якоїсь організації, яка формально не належить до правоохоронних органів, тоді можна або відкрити кримінальну справу, або відкрити і покласти її під сукно, як зараз", - вважає експерт.

Чемерис не наводить точних джерел фінансування таких організацій, але на його думку, деякі факти вказують на співпрацю з силовими структурами.

"Але у цих людей є тренувальні бази, про які вони відверто говорять. Ці бази їм надало Міністерство внутрішніх справ. Ці люди мають навіть дитячі табори, де роблять відповідне прокачування молодих умів. Тому слід відверто говорити про те, що все це працює в тісній спайці з державними силовими органами", - сказав Чемерис.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Українців хочуть змусити ходити строєм: поліція не проти.