RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Дорожня афера в Вінниці: активісти вимагають від глави "Укравтодору" розібратися зі схемою Ковальчука і Шаповала

Активісти громадської організації "Стоп корупції" звернулися до голови "Укравтодору" Олександру Кубракову із закликом розібратися з корупційною схемою, яку збудували у Вінницькій області начальник Служби автомобільних доріг Ігор Корольчук та голова Вінницької облавтодору Ігор Шаповал, і нецільовим використанням близько 900 млн грн платників податків.

Як повідомляється на сторінці організації в Facebook, звернення подано на минулому тижні, передають "Українські новини".

Раніше журналісти "Стоп корупції" та програми "Гроші" провели ряд розслідувань, і з'ясували, що Корольчук і Шаповал можуть мати відношення до невідомої фірмі з австрійськими інвестиціями і статутним капіталом в 100 тис грн ТОВ "СУАП Інтервіас Україна", яка почала вигравати мільйонні тендери на дорожнє будівництво і ремонт доріг у Вінницькій області. Згідно з даними Prozorro, обсяг виграних тендерів становить близько 900 млн грн.

Журналісти виїхали до Вінницької області для вивчення якості робіт "Інтервіас" і виявили, що роботи проводять співробітники Вінницького облавтодору, який в тендері програв, а дороги, відремонтовані в кінці літа, "тріщать по швах" і покриті ямами і дефектами. Як пояснили у Вінницькому облавтодорі, ситуація з роботами "Інтервіаса" повторюється регулярно, і щоб домогтися гарантійного виправлення недоліків, автодору доводиться погрожувати їй судом. Таким чином гроші, які виділяються "Інтервіасу", використовуються неефективно.

Журналісти з'ясували, що "Інтервіас" пов'язана з іншою будівельною компанією - ТОВ "Шляхбуд", колишнім монополістом у дорожньому будівництві, яку відносять до сфери впливу Ігоря Корольчука та Ігоря Шаповала. За словами активістів, "Шляхбуд" почав вигравати тендери на початку 2010-х, коли начальником департаменту комунального господарства Вінниці став Ігор Корольчук. У 2011 році проти нього і його співробітників було порушено кримінальну справу за фактом розтрати коштів на дорожньому будівництві. Після того, як Корольчук став заступником міського голови, справі не дали хід. А коли в 2016 році він перейшов працювати начальником Служби автодоріг Вінницької області, "Шляхбуд" почав будувати по всьому регіону.

Появу "Інтервіас Україна" журналісти пов'язують з небажанням керівника САД безпосередньо підігравати "прирученій" фірмі, і наводять низку фактів, які вказують на зв'язок "австрійської" компанії з Корольчуком, а також з главою обласного автодору, який постійно програє "австрійцям" тендери - Ігорем Шаповалом. Журналісти опублікували документи "Інтервіаса", де видно, що договори про оренду техніки, переказ грошей, надання послуг укладалося виключно з "Шляхбуд". На фіктивний характер компанії вказує ще кілька фактів. Наприклад, за адресою, де зареєстрований "Інтервіас", виявлений салон краси і офіси без вивісок. Крім того, з'ясувалося, що директор "австрійського інвестора" Тарас Сидорчук за кілька місяців до отримання підрядів шукав роботу в сфері ІТ на 500 - 800 доларів.