RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Чернівецька облрада перемогла у суді у справі щодо захисту інституту сім'ї

Активісти здійснили спробу через суд визнати протиправним Звернення щодо захисту інституту сім’ї, яке ухвалила Чернівецька обласна рада. Справа тривала два роки. На початку листопада вона завершилася перемогою коаліції, що підтверджується Постановою апеляційного суду.

Про це повідомляє громадянський рух "Всі разом".

23 травня 2018 Чернівецька облрада ухвалила рішення "Про звернення депутатів щодо захисту інституції сім’ї в Україні". Депутати проголосували за звернення до президента,ВРУ, Кабміну та РНБО з метою захисту інституції сім’ї, материнства, батьківства, дитинства. Одна з ЛГБТ-організацій 8 листопада 2018 подала позов до суду, де називає дії облради підбурюванням до дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації, та утисками. Позивач вимагав визнати дії облради протиправними та скасувати рішення яке, на їхню думку, порушує права та інтереси представників сексуальних та гендерних меншин. Чернівецька облрада подала клопотання про залучення до справи висновків експертизи. Представник облради звернувся до Ради науково-практичних експертиз при Інституті держави та права ім. В. М. Корецького НАНУ. Згідно висновку Ради від 7 лютого 2020 дії Чернівецької обласної ради щодо звернення ґрунтуються на вимогах законодавства, оскільки вчинені відповідно до її компетенції.

Суд 2 липня ухвалив рішення на користь Чернівецької облради та відмовив організації. Проте у мотивувальній частині містились твердження, які, на думку просімейних експертів були некоректними. Була подана апеляціяз метою зміни формулювання. Шостий апеляційний адмінсуд 2 листопада Постановою № 320/5975/18 вирішив змінити мотивувальну частину рішення суду, затвердив відсутність ознак дискримінації. У документі зазначено, що позивач не наділений правом на подібні вимоги.

Представник Чернівецької облради – адвокат Сергій Гула, під час процесу акцентував на законності дій депутатів.

"Процес був непростим та тривалим. Представники ліберальної організації були достатньо агресивно налаштовані. І ставили стратегічну ціль перемогти. Але дякувати Богу, ми, з командою "Всі разом" змогли вибудувати стратегію, щоб здобути перемогу! Слава Богу!", – зазначає Сергій Гула.

"Рішення судів – логічні, законні та відображають позицію більшості тверезо мислячих громадян України. Ми готові захищати правомірними способами інститут сім’ї, духовні цінності від будь-яких зазіхань", — зазначає Сергій Чабан, юрист із Чернівців.

Рух "Всі разом!" вказав, що був активно залучений у супровід судової історії.

Голова організації Руслан Кухарчук коментує: "Тривалий судовий спір остаточно розставив всі крапки над "і". Депутати місцевих рад відповідають перед своєю громадою. А тому мають не тільки право, а й обов’язок захищати і просувати позицію своїх виборців на захист сімейних цінностей. Рішення апеляційної інстанції зафіксувало цю позицію. Ми закликаємо депутатів продовжувати піднімати голос на захист вічних цінностей".

Київський окружний адмінсудвідмовив тому ж позивачу у задоволенні позову до Київської обласної адміністрації, яка ухвалила рішення на захист інституції сім’ї. Вже понад 80 місцевих рад ухвалили рішення щодо захисту інституції сім’ї. Проект рішення та список місцевих рад, які це рішення вже ухвалили – на спеціально створеному сайті.