RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

У Краматорську за програмою "Велике будівництво" повернули до життя історичний особняк Бантиша

У Донецькій області завершили реконструкцію історичного особняка, який належав відомому землевласнику та громадському діячеві Василю Бантишу.

Про це повідомляє телеканал "Дім".

"Садиба — одне з чотирьох володінь Василя Бантиша, що збереглися на території України. Її збудували наприкінці XIX століття і не реставрували всі ці роки. У панському особняку любила відпочивати сім'я землевласника молдавського походження. У 70-ті роки минулого століття будівлю використовували як дитячий будинок, а після розпаду Радянського Союзу садиба тривалий час була закинута", - розповіли журналісти.

Реставрація, проведена вперше за програмою президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", зробила особняк однією з найвизначніших пам'яток Краматорського регіонального ландшафтного парку.

На території парку площею 2 тис. га, крім садиби Бантиша, розміщений ще й вольєрний комплекс із тваринами. Більшість вихованців потрапила сюди завдяки зоозахисникам, які врятували їх від браконьєрів та розставлених ними пасток.

"От лисиця до нас потрапила півтора роки тому, і ми її врятували. Вона була в дуже важкому стані - заплуталася в сітці і практично ми її витягли з того світу. Нині вона живе у нас. На сьогоднішній день з лисицею все добре — годуємо, дбаємо", - розповів директор парку Євген Скляров.

Територією парку також проходять популярні туристичні маршрути – Білокузьминівські крейдяні гори та Пчолкінські скам'янілі дерева. А сам парк Краматорський минулого року посів друге місце серед найкращих природних парків України за версією Ukraine Tourism Awаrds.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявляв, що на території вільного Донбасу за програмою "Велике будівництво" відкриють два нові аеропорти.