RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Об'єднання еліт для захисту Дніпра у 2014 має стати моделлю дій влади у 2022 - британські журналісти

Місто Дніпро у березні 2014 року було за крок від повторення сумної долі нині окупованих Донецька та Луганська. Але врятувати місто змогло об'єднання політичних, національних та бізнес-еліт.

Про це йдеться в документальному фільмі британських журналістів-розслідувачів Ukraine's D-Day: How Dnipro derailed Russia's plan, який вони підготували кілька років тому і став актуальним після злочинного рішення президента РФ В.Путіна про офіційне визнання псевдореспублік Л/ДНР.

Журналісти констатували, що Дніпро був ключем до здійснення плану дезінтеграції України під назвою "Новоросія". Тому після захоплення Криму Москва направила на місто основний удар - навіть до розгортання активної фази в Донецьку, Луганську, Харкові та Одесі.

Не допустити розгулу "російської весни" змогли консолідовані дніпровські еліти як політичні, так і бізнес. Ігор Коломойський, зокрема, як представник офіційної влади сприяв антидиверсійній операції Координаційного Штабу відомого бізнесмена Олександра Петровського.

"Якби не було цієї офіційної влади, яка приймає швидкі рішення, і яка не боїться - це найголовніше, брати на себе відповідальність за ці рішення, можливо, зовсім все було б по-іншому. Було б гірше і в місті Дніпро, і по всій Україні", – згадує Петровський.

Фото - учасники Маршу Єдності у Дніпрі, 19 лютого 2022, Валерій Кондратьєв та Олександр Петровський

Петровський став медіатором великого порозуміння дніпровських еліт. За круглим столом в останні дні лютого 2014 зібралися всі, хто міг захистити місто та країну.

Журналісти звертають увагу, що об'єдналися для порятунку Дніпра групи, які ворогували між собою. На чолі став Ігор Коломойський. Громадський сектор був представлений Штабом національного порятунку на чолі з Юрієм Березою та Андрієм Денисенком. Силове крило, що забезпечило лад на вулицях і нейтралізувало проросійський кримінал - Олександр Петровський, Еміль Арутюнян та Валерій Кондратьєв.

"Була велика заслуга Олександра Петровського свого часу, щоб вони всі забули про свої внутрішні бізнес-образи, щоб ніхто нічого не згадував. Поки була зовнішня загроза, так чи інакше, всі були єдині, були одним цілим. І Філатов, і Корбан, та Олійник", - наголосив Коломойський.

У березні 2014 року національні та релігійні громади також підтримали зусилля для стабілізації Дніпра.

Ситуація в Дніпрі 2014 стала прикладом, як об'єднавшись, можна дати відсіч зовнішньої агресії. І саме так слід діяти українським елітам у 2022, коли Росія знову атакує Україну, розгортаючи повномасштабний наступ, стверджують британські журналісти.

Автори фільму зазначають, що росіяни усвідомлюють, "з ким мали справу у 2014-му, і хто їм протистоятиме у разі подальшого вторгнення". Отже, у "розстрільних списках", про які писали західні медіа, є прізвища та Олександра Петровського та наближених до нього лідерів громадського сектору та національно-релігійних об'єднань.