RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Синєгубов розповів, як колишній керівник харківської СБУ намагався захопити владу в області

Колишній керівник СБУ в Харківській області Роман Дудін намагався захопити владу в регіоні у перший день війни 24 лютого, а коли це не вийшло, то втік з міста, залишивши відчиненою будівлю СБУ, де зберігалася зброя.

Про це розповіву своєму інтерв’ю "Суспільному" голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Зокрема, він пригадав, як Дудін наказав співробітникам СБУ затримати губернатора та мера Харкова і тільки втручання президента не дозволило залишити місто без керівництва у критичний момент.Синєгубов припускає, що це була спланована провокація, яка може свідчити про російський слід.

"Ця спроба захоплення влади і відсторонення керівництва області та міста від виконання своїх обов’язків. Вона явно не на користь обороноздатності. Думаю, нехай люди самі роблять висновки, на чию користь це було зроблено", – розповідає Олег Синєгубов.

Ситуацію вдалося врегулювати тільки після дзвінка Зеленського: той наказав Дудіну звільнити приміщення.

Попри наступ ворога екскерівник обласного СБУ залишив Харків, нікого не попередивши про свої дії. Виявилося, що в ніч з 24 на 25 лютого будівля СБУ в центрі міста спорожніла, ворота у двір відчинені, а другий поверх завалений зброєю.

"Цього оборонця Харкова та області 24 лютого вже не було ні у місті, ні в області. Другий поверх (управління СБУ) повністю завалений боєкомлектом — автомати, снаряди, патрони, снаряди до РПГ, гранатометів і все інше. Ворота у двір відчинені, двері у будівлю СБУ — відчинені. Керівник ГУ НП каже (під час телефонного дзвінка Дудіну): "Що із боєкомплектом робити?". Пролунало: "А роби з ним, що хочеш", – згадує Синєгубов.

Олег Синєгубов підкреслив, що співробітники СБУ, попри дії свого керівника, проявили себе, як справжні офіцери й гідні люди. Вони залишилися в місті і чекали наказів для координації дій.

Згодом Президент Володимир Зеленський звільнив Романа Дудіна зі своєї посади.

Голова Харківської ОВА додав, що наразі після зміни керівництва СБУ в області налагоджена ефективна співпраця для посилення обороноздатності регіону: "Повністю можна на Службу безпеки України розраховувати, як ми і робимо".

У вересні Роман Дудін був затриманий за підозрою у державній зраді та самовільному залишенні місця служби в умовах воєнного стану. Відповідну справу веде ДБР, вона передана до суду. Сам Дудін знаходиться у СІЗО.