RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

​Мінвідновлення розробило механізм визначення пріоритетів відбудови і представить його на URC 2023 - Кубраков

На міжнародній конференції з відновлення України Ukraine Recovery Conference 2023 в Лондоні Міністерство інфраструктури, розвитку громад і територій представить 45 проектів з міжнародними структурами, і план уніфікації процедур, цифровізації процесів та більшого залучення приватного бізнесу до процесів відновлення.

Про це у колонці для НВ.Бізнес написав віце-прем’єр, голова Мінвідновлення Олександр Кубраков.

За його словами, критичне відновлення сфокусовано на 3 секторах — енергетика, житло та експортна логістика: "Для планомірного відновлення енергетичної галузі необхідно забезпечити умови для конкурентного ринку. Відповідна Концепція, Меморандум і конкретні проєкти будуть презентовані в Лондоні".

Він додав, що критично важливим є посилення антикорупційної архітектури: "Корупція є у всьому світі, але важлива реакція, забезпечення невідворотності покарань та створення діючої системи запобігання корупційним ризикам. Саме тому ми розробляємо цифрові рішення, які забезпечують повну прозорість і підзвітність управління проєктами".

З Мінекономіки розробляються зміни до Закону "Про публічні закупівлі", щоб гармонізувати його з правилами закупівель Світового банку та дозволити легшу реалізацію проєктів: "Впроваджуємо міжнародні форми контрактів на будівництво та відповідні послуги разом із встановленням міжнародних стандартів систем ціноутворення, нагляду, прозорого механізму правового захисту тощо", - підкреслив він.

За словами віце-прем’єра, управління проєктами відбудови буде здійснюватися за підтримки міжнародних інститутів через Офіси підтримки реформ при міністерствах і Офіси підтримки громад Мінвідновлення. "Такий багаторівневий дизайн дозволить підтримати як відновлення в розрізі секторів економіки, так і в регіональному розрізі - для громад і територій".

Він додав, що Мінвідновлення розробило механізм, який допомагає визначати пріоритетність проєктів відновлення в рамках Державного фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ: "Пріоритетність розраховується за формулою, заснованою на оцінках кількості населення, яке отримує доступ до базових послуг, економічного та екологічного впливу проєкту тощо. На базі міжнародної методології пріоритизації інвестицій в інфраструктуру спільно зі Світовим банком розробляємо державну Методологію, яка після затвердження Урядом буде інтегрована в цифрову систему управління відновленням DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management), а отже стане обов’язковою… Громади внесли до системи понад 5000 проєктів. Під час конференції в Лондоні буде презентовано публічну частину DREAM, а отже всі партнери зможуть побачити дані по цих проєктах — в розрізі секторів, громад та регіонів. Міністерство також розробляє нову Геоінформаційну систему (ГІС) регіонального розвитку спільно з Європейською антикорупційною ініціативою за проєктом USAID SACCI". За його словами, це цифровий інструмент регіональної політики, який допомагає громадам оцифрувати комплексні програми та керувати їх реалізацією, посилюючи процеси децентралізації.

"Відновлення України — це в першу чергу відновлення життя в постраждалих громадах, а також відновлення публічних інституцій, переосмислення звʼязків людина — держава, людина — громада. Це створення умов для повернення вимушено переміщених громадян. Це забезпечення розвитку бізнесу і створення робочих місць. Саме тому підтримка українського бізнесу є критичною умовою відновлення країни. Бізнес має отримати доступ до фінансів і технологій, ресурсів і комунікацій, та мати змогу планувати свій розвиток", - резюмував Кубраков.