RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

У Львові оточення Садового збирає "данину" за погодження документів забудовників - журналіст

Членів виконавчого комітету Львівської міської ради звинувачують у налагодженні схеми корупційного тиску на забудовників, яка дозволяє організаторам отримувати 5 доларів з кожного квадратного метра зведеної нерухомості або 5% від суми соціального навантаження за погодження необхідних документів. Організаторами схеми назвали людей з оточення мера Львова Андрія Садового - члена виконкому Олега Лаврика та екснардепа від "Самопомочі" Любомира Зубача.

Про схему у своєму блозі на "Цензор" написав журналіст Володимир Горковенко, передають "Українські новини".

За його словами, у лютому 2021 Львівська міськрада прийняла ухвалу №1081 "Про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради" та затвердила Положення про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради. Цим рішенням до повноважень виконкому віднесли надання (затвердження) містобудівних умов та обмежень на проєктування об'єктів будівництва на нове будівництво, реконструкцію, реставрацію об’єктів архітектури і містобудування, зокрема у межах історичного ареалу м. Львова.

"У Садового забули, що існує Закон. Зокрема, у законі "Про місцеве самоврядування в Україні" чітко сказано, що виключно на сесіях відповідної міської ради, шляхом голосування, утворюються інші виконавчі органи рад. Тому, виконавчий комітет Львівської міської ради ніяк не може бути виконавчим органом з питань архітектури. Оскільки виконком перебрав на себе функції, які законом покладаються на інший орган, то це називається зловживанням владою та перевищенням владних повноважень", - зазначає автор допису.

Він додав, що після ухвалення рішення було затверджено персональний склад виконавчого комітету ЛМР: "З усього складу варто виділити лише Олега Лаврика… У львівській політичній тусовці його називають гаманцем Андрія Садового. А ще кажуть, що він гарно співпрацює з таким собі Любомиром Зубачем… Він голова фракції "Самопоміч" у Львівській облраді та заступник Андрія Садового з питань містобудування".

За його словами, Лаврик та Зубач "придумали досить нехитру справу": "Якщо забудовник хоче отримати погодження містобудівних умов та обмежень (тобто дозвіл на початок будівництва), то він має зробити добровільну пожертву чи добровільно виконати якісь роботи. Хоч, згідно закону таке погодження надається безкоштовно. Ті, хто не проявляє "високу соціальну відповідальність" перед містом, за дивним збігом обстави, не отримують погодження. Той саме заступник мера з питань містобудування Зубач просто місяцями може не підписувати містобудівних умов і обмежень та може не завантажувати їх в систему".

Він додає, що такі добровільні внески передбачені в рекомендаційних рішення виконавчого комітету № 304 "Про забезпечення якісного житлового будівництва на території Львівської міської територіальної громади": "Ціна такої "добровільної" благодійності помірна, така ж як у часи існування будівельної мафії у вигляді ДАБі - отримання права забудови у Львові коштує 5 доларів з метра готівкою, або 5 відсотків соціального навантаження", - резюмує автор.