RU  UA  EN

Понеділок, 8 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Політика

Новини

7 липня

6 липня

Всі новини

Приватизація візитівки міста та бізнес за кордоном: ЗМІ розповіли про схеми мера Кам'янського Білоусова

У місті Кам'янському мер Андрій Білоусов, помічений у зв'язках з Московським патріархатом, сприяв тому, що готель "Зоря" з комунальної власності за копійки перейшов в руки 77-річної Валентини Іванової, що пов'язана з його партнером.

Про це йдеться у розслідуванні для СтопКору журналістки Ольги Левицької.

Готель "Зоря", що був визнаний фактично візитівкою міста, де-юре був оформлений на компанію Іванової, а попередній власник готелю "Трейд інвест холдинг" зареєстрований на матір кума міського голови – Олександра Іванова, що фігурує у "схемі" з теплопостачанням.

У вересні 2019 міськрада на чолі з Білоусовим передали "Зорю" в оренду "Трейд інвест холдинг" за ціною нижче ринкової - щоб компанія провела там "поліпшення". За пів року мерія продала готель цьому підприємству за половину оціночної вартості, вказавши, що фірма проводила ремонти на 5,5 млн грн, тому початкова ціна в 11 млн впала до 5 млн. Але підприємство почало виконувати роботи лише після приватизації, свідчить дозвільна документація. За 3,5 місяці ТОВ "Трейд інвест холдинг" продає готель за 18 млн грн фактично саме собі - кінцевий бенефіціар компанії-покупця - та ж Валентина Іванова. Нову фірму могли створити, щоб "стрілки знов не вказували на мера". Місцеві жителі стверджують, що Олександр Іванов – довірена особа міського голови, вони ймовірно мають спільний бізнес за кордоном.

Згідно з декларацією за 2023, дружина Білоусова заробила понад 5 млн грн на підприємницькій діяльності, у співпраці з Олександром Івановим. У декларації за 2021 є компанія з США - з неї Анастасія Білоусова заробила майже 900 тисяч грн. Фірма могла бути заснована для відмивання коштів зі схем у Кам'янському, вважає журналістка. У 2023 підприємство зникло з декларації, але з'явилося австрійське, власниками якого є дружина мера та Олександр Іванов.

Іванова пов'язують з фармацевтичним бізнесом, його компанії постачала препарати в міські лікарні та управління охорони здоров'я. Як стверджує "Фокус", фірми "Дніпрофармація", "ДіалізМедік" і "Укрфармгруп" монополізували закупівлі Кам'янської міськради, отримали від комунальних лікарень й управління охорони здоров'я майже 140 млн грн. Серед імовірних клієнтів "Консалтинг менеджменту" називають "Діаліз Медик", і "Укрфармгруп", "Готель сервіс менеджмент" і "Трейд інвест холдинг". Майже 10 млн фармкомпанія сплатила за обслуговування комп'ютерів, понад 4 млн – за юридичні послуги. "Кам'янський цементний завод" сплатив майже 4,5 млн за оренду. Всі структури пов'язують з родичами мера, і журналісти припускають, що "Консалтинг менеджмент" була створена для махінацій.

Австрійські фірми Іванова займаються нерухомістю, продажем медикаментів та медустаткування. Керуюча там Ольга Продан є директоркою фірми, акціонером якої значиться Леонід Білоусов.

СтопКор підготував звернення до правоохоронців з проханням перевірити доходи Білоусова і звернути увагу на його бізнес.