RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Центральна влада не дозволяє громадам допомагати одна одній - Дмитро Білоцерковець

Центральна влада блокує допомогу від Києва іншим громадам.

Про це заявив співголова фракції "УДАР Віталія Кличка" у Київраді Дмитро Білоцерковець в інтерв'ю "Цензор".

"На законодавчому рівні, як не сумно це констатувати, ми не можемо провести закупівлю і за міські кошти передати це Харкову. На жаль, через неспроможність центральної влади йти на поміч місцевому самоврядуванню, ми маємо шукати інші шляхи, як все це робити. Чому вони нам заважають?.. Якщо міста хочуть допомагати, центральна влада не має їх в цьому обмежувати", - заявив Дмитро Білоцерковець.

Він зазначив, що допомогу іншим громадам намагається заблокувати фракція "Слуга народу".

"Я можу вам надати багато прикладів, коли фракція "Слуги народу" блокувала виділення коштів з міського бюджету Києва у вигляді субвенцій на Ірпінь, Бучу, Чернігів. Вони ніколи не голосують за це. Вони офіційно під час сесій кажуть, що це неможливо зробити. І голова бюджетної комісії від "Слуги народу" блокує ці питання настільки, на скільки він може", - наголосив Білоцерковець.

Один з прикладів - блокування допомоги від столиці Бурштину, який постраждав через російські обстріли, повідомив депутат.

"До Києва за маленькою субвенцією на кілька мільйонів гривень звернулося місто Бурштин. Це місто на сьогодні фактично вмирає. Ми всі розуміємо завдяки чому Бурштин жив. Фактично завдяки ТЕЦ. Коли ТЕЦ не працює, їм потрібні кошти, щоб щось почало працювати в місті. І Київ готовий допомагати. Але центральна влада блокує це", - наголосив Білоцерковець.

Співголова фракції "УДАР Віталія Кличка" пояснив, чому взаємодопомога між громадами важлива.

"Якщо будуть вмирати міста Київської області, які є фактично супутниками Києва, то столиця втратить набагато більше грошей, ніж виділяє. Це є елементом стратегічного розвитку цього регіону. І якщо ми візьмемо підручники з економіки і розвитку, то побачимо, що будь-який мегаполіс краще розвивається тоді, коли інші міста поруч гарно розвиваються. Якщо міста поруч з Києвом вмиратимуть, то міський бюджет витрачатиме більше грошей на те, щоб допомогти людям, які звідти поїдуть до столиці", - підкреслив Білоцерковець.

Минулого року Київ виділив на підтримку ЗСУ 10% свого бюджету – понад 7 мільярдів гривень. Крім того, столиця надавала соціальну допомогу військовослужбовцям та їхнім сім’ям.