RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Україна домовилася з РФ щодо українських в'язнів в захопленому Криму

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила після зустрічі 21 червня в Мінську з Уповноваженим з прав людини в Російській Федерації Тетяною Москальковою про домовленості щодо переміщення з території окупованого Криму частині українських в'язнів.

Про це повідомляє прес-служба українського омбудсмена.

"Ми досягли домовленості щодо 18 ув’язнених, але це неповний перелік. Ми обмінялися списками, ми їх звірили. Мій список трохи більший, він налічує біля 40 осіб. Я передала його Тетяні Миколаївні для подальшого обговорення. Обговорювалося багато тем, а рішення щодо них знайдемо під час наступних зустрічей. Сподіваюся, вони відбудуться найближчим часом і обов’язково за участю правозахисників обох країн", – сказала Лутковська.

"Ми домовилися, що підгрунтям для подальших контактів будуть питання захисту прав людини на території наших держав незалежно від політики та міждержавних стосунків. Крім того, хочу нагадати, що ще у 2013 році ми уклали Меморандум про співпрацю між Омбудсманами України і Російської Федерації. Ми порозумілися на тому, що цей меморандум треба актуалізувати, що його треба привести у відповідність до існуючого стану справ. На наше обопільне переконання, цей документ повинен діяти, щоб громадяни України на території РФ, і громадяни Росії на території України перебували під захистом Уповноважених з прав людини", - додала омбудсмен.

Як повідомляв "Апостроф", раніше перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова прокоментувала заяву Москалькової про те, що українська сторона не хоче забирати українських ув'язнених, які відбувають своє покарання на території анексованого Росією Криму.