RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Китайський Новий рік-2017: врятуватися від чудовиська і загадати бажання

Дата китайського Нового року за григоріанським календарем кожного разу відрізняється - він приурочений до зимового молодика, але завжди випадає на період між 21 січня і 21 лютого. У 2017-му китайський Новий рік за київським часом настає 28 січня в 2:06.

Стародавній китайський міф свідчить, що на початку кожного року китайці ховаються від чудовиська Нянь (в перекладі з китайського - "рік"), який хоче з'їсти зерно, харчові припаси і худобу, а іноді і людей, особливо дітей. Для захисту від чудовиська китайці залишають їжу при вході в приміщення. Чим більше їжі - тим, вважається, звір буде добрішим і поступливішим, а якщо він наїсться вдосталь, то залишить в спокої людей. А одного разу Нянь злякався дитини в червоному одязі і вирішили, що він боїться червоного кольору. Тому під час святкувань китайці розвішують червоні ліхтарі і сувої на вікнах і дверях - щоб відлякати Няня.

Зі святкуванням Нового року в Китаї пов'язане багато традицій: збирається вся родина, навіть ті, хто живе далеко, приїжджають додому, небажано просити гроші і брати кредити, потрібно накривати багатий стіл, на якому повинні бути мандарини і апельсини.

Святкування з нагоди Нового року в Китаї тривають 15 днів. Урочистості проходять у багатьох містах: з фестивалями, танцями Дракона і Льва і феєрверками. Цього року китайська влада обмежили продаж піротехніки - хоч і вважається, що чим голосніше будуть хлопки і вибухи, тим вдаліше буде рік - через критичний рівень забруднення атмосфери.

У день китайського Нового року можна загадувати бажання. У 2017-му символом буде Півень, який, згідно з віруваннями, шанує сімейні традиції, підтримує людей цілеспрямованих і працьовитих, а також стає на захист нових починань і змін.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Китайський Новий рік підняв індекси азіатських бірж.